Toată buna dispoziţie de azi-dimineaţă mi-a dispărut când am auzit care este motivul protestului magistraţilor: nu mai primesc sporul de stres care nu e nici mai mare nici mai mic de 50%. Poftim??? 50%? Voi ştiaţi că au astfel de sporuri? Doamne, Dumnezeule! Pe ei îi întreabă cineva care le sunt competenţele? Au criterii de evaluare? Când era vorba să crească salariile profesorilor, au sărit toţi pe categoria aceasta profesională! Acum, sare cineva la gâtul magistraţilor? Pentru ei nu era până acum buget de avarie?
Tare sunt curioasă cum se va rezolva cererea magistraţilor. Oare se va urma acelaşi algoritm ca în cazul cadrelor didactice? Vor fi reduşi la tăcere strigându-li-se în faţă: Sistemul e prost, e vina voastră, mai bine ... ciocu' mic???
Tare sunt curioasă cum se va rezolva cererea magistraţilor. Oare se va urma acelaşi algoritm ca în cazul cadrelor didactice? Vor fi reduşi la tăcere strigându-li-se în faţă: Sistemul e prost, e vina voastră, mai bine ... ciocu' mic???
Iti spun eu cum se va rezolva! Pe muteste si fara tam-tam se vor lasa in continuare sporurile si nu va mai vorbi nimeni de asta. Ca doar nu se va canta din surle si trambite ca in cazul profesorilor. Magistratii nu vor fi improscati cu noroi niciodata, ca ...deh!,ei cica impart dreptatea! De aia e numai dreptate in jurul nostru! Da! Spor de 50 la suta pentru stres! Inca o umilinta pentru bietii profesori care pentru salariile acelea de tot rasul sunt.
:)) E una dintre timpeniile pe care le aud DIN NOU ca se intampla in Romania. Mereu vor bani, vor mariri de salarii...dar nu statul nu se gandeste ca exista si oameni care abia traiesc de pe o zi pe alta..nu, ei nu sunt in categoria favorita..
niste imbecili!
Anonim, si mie mi-e cam rusine sa spun ca-s cadru didactic, pentru ca cel de langa mine se uita de indata cu mila la mine! Iar altii au spor de stres de 50%. la noi marire de salariu cu 50% nu se va putea niciodata!
Mihaela, magistratii au deja banii astia. Numai ca acum i-a lovit si pe ei criza. Si se revolta. La noi, profii, a fost mereu criza!
Cora,
am avut oroare de instantze. Cred ca este o chestiune de educatzie. Parintzii si bunicii mei ne spuneau , deseori, ca n-au avut niciodata nevoie de judecatorie.
A trebuit , de voie- de nevoie , sa ajung pe la ushile lor. Pentru cea mai banala cu putintza situatzie- ieshirea din indiviziune.
Procesul dureaza de doi ani. Doi ani- stres, timp pierdut, bani.
Fiecare shdintza este copia fidela a celei de dinainte. Mi-e lehamite...
Se va rezolva in modul obisnuit...pe muteste...caci cele mai napastuite institute ale noastre sunt invatamantul si sanatatea....multi si prosti si da-i dracu',sa mai crape din ei,abia se mai imputineaza....Ce lepre is ai de sus....!!!Hai ca m-am revoltat!
Tocmai am auzit la TV ca cel mai tanar magistrat are salariul de 1900 lei. Da, si eu, tanar profesor, tot 900 ron am. Mor de nervi!
Astept finalul, daca-l stiti, soptiti-mi-l si mie!
Buna ziua.
In ceea ce priveste problema salariilor profesorilor, vad ca tactica presedintelui, din pacate, a dat rezultate, reusind sa creeze tensiune intre cele doua categorii (ma refer la momentul in care a declarat ca magistratii si-au acordat sporuri in baza unei legi abrogate - lucru care pana la urma s-a dovedit neadevarat).
Fara a intra in politica, o sa incerc sa ma rezum la a-mi argumenta opinia (diferita, bineinteles).
In primul rand, profesorilor nu li se acorda o marire, in timp ce magistratilor li se reduc salariile. Diferenta cred ca este de substanta, nu doar o nuanta a aceleiasi probleme.
In al doilea rand, bineinteles ca salariile profesorilor sunt atat de mici incat cred ca situeaza aceasta categorie la limita decentei, insa nu inteleg atacul virulent la adresa magistratilor si nici comparatia cu acestia. Drepturile voastre, ale profesorilor, ar trebui aparate independent de ceea ce se intampla cu alte categorii de salariati.
Cat despre salariile magistratilor, mai mari intr-adevar decat ale altor bugetari...sunt justificate atat prin resposabilitatea pe care si-o asuma atunci cand semneaza o hoarare, decizie sau sentinta, prin consecintele mult mai importante pe care le produc hotararile lor si prin presiunea la care sunt supusi atat de presa cat si de cei nemultumiti de sentinte.
Ca sa nu mai spun, pentru a ajunge "pe bune" la INM, trebuie sa invat 4 ani de drept (iar special pentru INM, ca sa am vreo sansa, cam 8 luni cate 6-8 ore pe zi), apoi inca 2 ani la institut. Foarte multa munca (si, in general, cine nu e in domeniu nu prea are idee despre volumul de informatii pe care un student care vrea sa intre la INM il are de retinut) pentru un salariu de...1900lei? Care va fi redus...pentru banii astia se va cere de la mine sa fiu imaprtial, foarte bine pregatit si sa nu fiu corupt.
Ca justitia nu e atat de independenta pe cat prevad principiile care o guverneaza, ca a fost o perioada in care in magistratura se intra fara a absolvi INM si fara examen...nu e nici vina mea, nici a magistratilor care sunt asa cum le cere statutul profesional. Cauzele se solutioneaza greu, tocmai pentru ca sunt putini magistrati, insa atunci cand l-am intrebat pe directorul INM Constantin Branzan de ce institutul scoate la concurs 200 de locuri anul acesta, in conditiile care e nevoie de 2000 de oameni in sistem, a raspuns simplu, ca nu au capacitatea de a pregati mai multi studenti (auditori de justitie).
Hmm..cat am scris :)) in concluzie, salariile profesorilor sunt mici. Si ale magistratilor la fel. Si fiecare trebuie sa se lupte pentru drepturile pe care fie le au deja, fie le merita. Dar asta fara o lupta intre categorii, care nu este decat expresia demagogiei unui/unor conducator/i/. Cum se va rezolva problema? Probabil sporurile vor ramane, pentru ca pana si guvernantii au nevoie de magistrati. Sa ii scape cand au nevoie, sa le musamalizeze accidentele mici si mari...
Vlad A, ma bucur ca ai poposit pe blogul meu si ca mi-ai scris opinia ta. Eu nu am nimic cu magistratii, eu am ceva cu sistemul asta social, in care nu ma simt deloc valorizata. Nici mie nu mi-a fost usor sa ajung la catedra. In toti cei trei ani de facultate am invatat si eu destul de mult, atat de mult incat am reusit sa obtin bursa in fiecare an. Nici cu examenul de titularizare nu mi-a fost usor, unde am obtinut o nota cu care ma mandresc. Si pe care nu am luat-o prin portbagaje de "daruri", caci, sincer, din salariul de educatoare al mamei, nu as fi avut cum sa il umplu. :)
Observatia pe care ai facut-o cu privire la nuanta gresita pe care am subliniat-o mi se pare corecta. Dar tot e ceva ce nu-mi place acolo. Consider ca sporul asta e un procent prea mare din salariu.
Spor de stres exista si la noi, dar incomparabil mai mic. Desi, zau, avem si noi responsabilitatile noastre, care, din punctul meu de vedere, sunt mai nobile decat ale voastre. Avem de-a face cu copii, cei care maine ne vor de pensie, copii diversi, pe care trebuie sa ii tratezi egal, dar diferit, pentru care trebuie sa gasesti cai diverse de dezvoltare, pentru ca Romania asta sa se dezvolte prin ei. Tinem in maini destinul lor. Şi al societatii noastre. Parintii isi trimit copiii la scoala, ni-i incredinteaza, iar noi raspundem de ei. Cu viata si libertatea noastra.
Deciziile pe care le iau magistratii sunt de importanta imediata. Deciziile pe care le iau profesorii - vorbesc de decizie didactica, bineinteles - au valoare in viitor, care nu poate fi estimata corect decat de oameni cu viziuni largi.
Dupa mine, stresul cel mai mare apare la clasa. Sa vezi acolo distractie stresanta, cand ai vreo doi hiperkinetici, care se plimba de colo colo, mai trag o palma colegilor, mai creeaza mici confilcte, asta in timp ce profesorul se straduieste sa-i formeze, sa-i invete, sa-i indrume. Daca ai terminat Dreptul, te invit din toamna sa predai o lectie de Civica, macar de dragul schimbului de experienta, la mine la clasa.
Mi se pare incorect sa nu ma compar cu alte categorii profesionale. Pana la urma, si eu am nevoie de un credit pentru Prima Casa, pe care cu salariul meu, nu l-as obtine in veci. Fac apel la spiritul tau empatic. Imagineaza-ti pentru 10 secunde ca esti in locul meu. Ce vezi?
Da... Vlad s a bagat in chestiuni tehnice. Are dreptate. Si tu ai.(cum a zis rabinul amandoi aveti dreptate). Eu si Vlad suntem colegi. Eu printr o coincidenta :))sunt din Oltenita, stau in Bucuresti dar am acolo la judecatorie un proces. Ca si cel care s a semnat "incertitudini" o iesire din indiviziune. Si ma plimb de un an (si nu mi convine evident), dar acum daca sunteti in vacanta hai sa facem un exercitiu de imaginatie si de nervi, de ce nu mergeti pana la judecatoria Oltenita unde, fiind vacanta judecatoreasca (si poate asa probam cata dreptate are colegul meu, daca nu are il trag de urechi :P), sunt acolo pe perioada verii cauze care reclama "viteza" de judecare adica arestati si minori in general.
Daca vorbim de arestati nu vorbim chiar de fapte crestine, am vazut in ultimul an violatori din Budesti, batausi din Galbinasi, un domn de la Frumusani care conducea (a 2 a oara!) fara carnet.
Dvs ati zis "Desi, zau, avem si noi responsabilitatile noastre, care, din punctul meu de vedere, sunt mai nobile decat ale voastre.", apoi ati zis ca nu vi se pare nobil sa fiti nevoita sa comparati meseriile si profesiile. daca e nedemn si nedrept (si cel mai probabil un subterfugiu politic ca sa se certe categoriile profesionale) de ce ati facut-o? Pentru ca asa cum dvs argumentati greutatea meseriei dvs un procuror va poate intreba daca ati schimba locul cu el? sa ne facem ca va intreaba...ati vrea sa priviti un pedofil in ochi si sa trebuiasca sa l asculati povestind despre victimele lui? face parte din natura meseriei...dar pe copilul abuzat (si ganditi va la un elev care va e drag...desi banuiesc ca e un exercitiu dureros)? dar pe parintii lui?
Daca va dati seama ca a face o analogie intre profesii e o capcana nu mai cadeti in ea. Asa cum exista pedagogi exceptionali exista unii care debiteaza la examenele de titularizare niste enormitati demne de rubrica Bancul zilei, si tot asa exista magistrati care si au petrecut tineretea in biblioteci prafuite, invatand si legi si despre marx, ca sa ajunga sa practice o profesie nu tocmai usoara si nu chiar plina de satisfactii (recunosc fireste si existenta unor incompetenti si unor corupti pe care n are nimeni funie sa i spanzure, deocamdata).
Asadar, ca sa concluzionez (desi s ar putea sa nu mi puneti parerea la gazeta de perete, nu i nimic, imi asum...) acel spor de stres care va scandalizeaza nu e un moft, magistratii nu fac masterate fac un institut in care dau o groaza de examene, nu au voie (cel putin in teorie) sa aiba afaceri personale, sa fie actionari in SA uri si SC uri, si mai ales nu au o meserie usoara. Daca lor, gardienilor de penitenciare si politistilor nu li se acorda sporuri de stres atunci cui? bibliotecarelor?...si mai ales...luati in calcul ca bugetul tarii nu a saraceste din cauza acestor sporuri, daca exista o gaura pe unde se scurg bani multi, cred ca e in pardoseala altor ministere si mai putina la justitie.
Nu luati comentariul meu ca pe un afront adus profesorilor, am toata stima pentru cei mai multi dintre ei. Doar ca aceasta febra a magistratilor favorizati e un circ pe care media il face de placere si nu mi se pare corect asa. (un politist de frontiera strange averi colosale si are tot atatea sporuri sau chiar mai multe si nu l huiduie nimeni pe nicaieri, dar nu nimic am si io blog))
Ma tem ca incepem sa comparam merele cu perele. Fiecare meserie este stresanta in felul ei. Am inteles. Sunteti suparati ca vi se taie un spor. Si eu sunt suparata. Ca-s nevoita sa muncesc la un al doilea job ca sa am acelasi salariu ca al dumneavoastra! Si ca sa imi permit sa supravietuiesc. Tot in Bucuresti muncesc si eu, unde platesc o chirie enorma, caci nicio banca nu mi-ar acorda un credit pentru o casa.
Am un coleg de liceu care a terminat anul trecut Dreptul si pe care il admir foarte mult, pentru cat a invatat şi pentru cat a muncit. De asemenea, am avut de-a face cu procese, unde am asistat ca jurnalist...pe vremea cand jurnalistica era doar o cochetarie. Deci, sa nu credeti ca-s foarte departe de lumea dumneavoastra.
Am impresia ca ma tratati cu un soi de superioritate. Cred ca totusi suntem zale diferite ale sistemului social. Fiecare cu rolul lui, la fel de important in sanatatea sociala. Tocmai d-asta ma simt nedreptatita de modul de salarizare.
Cred ca ati inteles gresit abordarea mea. Prin post-ul acesta mi-am exprimat curiozitatea fata de modul in care se va solutiona conflictul. Noua ni s-a bagat pumnul in gura spunandu-ne ca nu suntem competenti, ca nu trebuie sa cerem nicio marire de salariu, ca aceasta va fi acordata in urma unor evaluari (va dati seama..s-a ajuns pana intr-acolo incat se propusese sa ne evalueze elevii. Imaginati-va ca pe dumneavoastra v-ar evalua detinutii:))Comparatia e fortata, bineinteles). Promisiunea electorala a fost ca sa va respecta legea salarizarii profesorilor, cea cu marirea. Odata ajunsi la guvernare, oops, nu-s foduri, ca e criza. Si atunci, m-am intrebat si eu: dar pentru sporurile astea..sunt fonduri?
Nu am nimic impotriva faptului ca va cereti drepturile.
Si inca tind sa cred ca salariul unui prof debutant este mult prea mic fata de cel al unui magistrat debutant. Dupa parerea mea, e o singura diferenta substantiala - si acum tin cu ursul - noi suntem foarte multi.
Oricum, e clar canu meritocratia guverneaza sistemul de salarizare. Nici nu mă gandesc sa vorbesc de uscaturile din invatamant. Le-am tot aratat cu degetul in unele postari de-ale mele. Pe cele din Justitie nu le cunosc personal, deci nu ma amestec.
In ultimul rand, de ce sa nu va afisez parerea la gazeta? E un schimb de opinii. Care pe mine ma bucura. Eu va mai astept sa ma mai amendati atunci cand considerati ca este cazul.
nu te privim cu superioritate, si ne pare rau ca lumea e platita rau. si nu suntem inca magistrati, deci nu tinem chiar asa de rau cu ei :)) nici nu te amendam ca nu suntem politisti, dimpotriva, eu voiam sa subliniez o confuzie sau o mizerie (ce de "Z" uri::)) aceea care se face intre castele favorizate, din care nu face parte decat partial cea a magistratilor... Profesorii? eu ...hmm...as zice ca uneori au patit belele mari pt ca in fruntea sindicatelor si a ministerului se afla mereu cate un demagog populist(si aici sper sa nu fii fana ministrului andronescu pt ca o detest din ficati). Eu sunt de acord ca exista discrepante mari la salarii dar ele sunt din cauza guvernului, ministerului de finante, io stiu...a lu doamne doamne:)) dar nu a unui procuror amarat de la naiba din Botosani. In rest, mai trec pe aici si mi mai dau cu parerea.
Iar sa ne evalueze detinutii? pff mama ce m as distra:))) intr adevar empatizez cu profii jigniti de propunerea ca ticalosul cu cercel din ultima banca sa le dea calificative, dar nu e dubios ca sindicatele din invatamant tac malc pe tema asta? uite eu m as fi simtit jignit de chestia asta si de alte propuneri stiintifico fantastice, profii nu s au scandalizat. nici de banii aia de mizerie care li se dau pe carti, ce carti ia un om cu 200 de euro sau cat se dau? ma rog...cand or merge bine toate in Ro mai trec pe aici si ma uit la postari, si am sa zic "ce vremuri...":)))
Da, din pacate problemele profesorilor nu tin de magistrati...ci de cei care au promis...apoi mai sunt cei care au spus ca nu se poate, apoi cei care nu i-au crezut si asa mai departe ajungem...la politica.
Inca nu am terminat facultatea, dar sunt convins ca nu usor nici sa fii profesor. Responsabilitatile pe care le profesorii sunt greu de comparat cu cele ale magistratilor, asa ca nu cred ca am ajunge la vreun rezultat.
Ah, si chiar nu am intentionat sa para ca te tratez cu superioritate, imi cer scuze daca asa a...iesit :)
Motanule, cred ca tu ai inteles cel mai bine ce am vrut sa spun! Nu am nimic cu magistratii...ei doar plang dupa niste sporuri. Sporuri pe care cei din invatamant nu le vor vedea niciodata. Asta ma supara. Si eram doar curioasa cum naiba pentru unii se poate si pentru altii nu. Noua ni s-a spus "ciocu' mic", ca suntem incompetenti. Si-s curioasa ce li se va spune lor.
Nu-s fana Andronescu, simt pe propria-mi piele ce se intampla cu liderii de sindicat. Noi ne-am rasculat in adevratul sens al cuvantului la propunerea notarii de catre elevi. Dar crezi ca a avut careva urechi de auzit? A rasunat cancelaria si ... atat. Pana atunci, noi sa fim sanatosi, ca muncim pe unde apucam sa supravietuim.
Vlad A, daca esti curios ce se intampla intr-o sala de clasa si esti din Bucuresti, chiar iti propun sa vii la o ora de-a mea. Macar sa asisti. Te mai astept pe blogul meu! O noapte senina iti doresc!
Draga domnisoara, mie toata buna dispozitie mi-a disparut cand ti-am citit articolul asta. Se vede ca esti in necunostinta de cauza si ca te alaturi si tu masei asteia de nestiutori care pretind a cunoaste volumul de munca si stres al magistratilor si pe baza acestui lucru se apuca sa faca aprecieri cu privire la sporurile de 50%. Cred ca nu mi-ar ajunge o zi intreaga sa fac putina lumina in mintea ta, insa o sa incerc, nesperand, desigur, ca-mi vei posta comentariul. In primul rand, da-mi voie sa-ti spun ca magistratii si-au castigat dreptul de a obtine acest spor in instanta si ca ei nu fac acum decat sa-si revendice drepturile (tare m-as bucura sa se incumete vreun magistrat sa mearga frumusel la CEDO si sa ceara niste despagubiri consistente de la statul roman. SIGUR ar avea castig de cauza). In al doilea rand, pe langa faptul ca acordarea sporului de 50 % e un drept castigat legitim, e si o necesitate vitala in aceasta meserie. Habar n-ai cum e sa motivezi 200 de dosare pe saptamana si cat stres, nervi tari si putere de munca iti trebuie. Daca tii neaparat sa raportezi salariile magistratilor (da-mi voie sa-ti spun ca magistratii din Romania au cel mai mic salariu dintre magistratii din Europa, dupa Moldova si Georgia ) cu cele ale profesorilor, trebuie sa-ti spun si eu urmatoarele: noi n-avem 3 luni de vacanta in vara, n-avem vreo 2 sapt libere in iarna etc. Concediul nostru e infinit mai mic decat al vostru si pe deasupra ne mai raman si o gramada de motivari ca bonus. Apoi, magistratii NU AU VOIE sa desfasoare alte activitati din care sa obtina o alta sursa de venit. Tagma profesorilor, in schimb, poate intreprinde oricare alta activitate pe langa pedagogie. Deci pune mana si munceste daca vrei salariu mai mare, pt ca tu ai posibilitatea asta , care mie mi-e strict interzisa. Pe langa asta, tu stii cum e sa iti fie frica efectiv sa iesi pe strada, sa-ti fie frica pt copiii tai din cauze frecventelor amenintari cu moartea pe care un magistrat (cel putin din Bucuresti) le primeste? Numai pt asta ar trebui s-avem salarii fabuloase. Asa ca n-ar trebui sa te mai miri asa ca se tine cu dintii de sporul asta de 50%. Si asa cum spunea si Vlad, numai noi stim cat invatam ca sa ajungem judecatori si procurori. E un volum titanic de informatii in continua schimbare, pe deasupra. Cam asta am vrut sa-ti spun. Imi doresc sa nu fi fost mai patimasa decat era cazul, insa cand vine vorba de nerecunoasterea unor drepturi ale unor oameni care muncesc pe branci, nu pot ramane indiferenta. Numai bine iti doresc!
Buna. Cristina, nu am sa cenzurez niciun fel de comentariu niciodata, caci stiu ca parerile sunt subiective, deci pot fi eronate. Tu ai dreptate cand spui ca responsabilitatea voastra e mare, si eu am o responsabilitate suficient de mare, dar i-am mai explicat o data si lui Vlad asta. As putea totuşi să adaug că nici mie nu mi-e prea simplu când vin copii cu tendinţe de suicid, de pilda, iar eu trebuie să fiu responsabilă de fiecare cuvânt pe care-l arunc pe gură, căci îl pot afunda într-o depresie şi mai mare.
Cat despre tonul absolut sarcastic pe care l-ai folosit atunci cand mi-ai zis sa pun mana sa muncesc este total nejustificat si absolut jignitor. Pai la scoala ce fac? Tai frunze la caini? Si apoi, nu-ti face griji in privinta mea, ca nu-s lenesa, muncesc, am un al doilea job - si nu meditatiile :) Ci intr-o agentie de presa in care tot aflu despre cazuri de coruptie din magistratura, pe care nu le comentez, caci nu am trait - inca - pe propria-mi piele asa ceva.
Se pare ca nu ai inteles o nuanta importanta a postarii mele. Mi s-a părut amuzantă asemănarea cifrelor: 50% sporul vostru şi 50 % mărirea noastră. Cand am facut comparatia cu invatamantul - in postare - eram curioasa cum vi se va rezolva problema. Caci noua ni s-a spus clar ca nu-s bani - pentru aplicarea unei legi adoptate in Parlament. Asta, pentru profesori, nu e un drept legitim? Ba da, dar nu putem da noi pentru noi sentinte.
Cat despre concediu, se vede ca nu stii mare lucru. Intr-adevar, in vacante nu lucrezi efectiv cu copiii, dar te pregatesti pentru asta. Si faci asta la scoala, cu semnaturi in condica si tot tacamul. Eu, in Vinerea Mare, de exemplu, eram la scoala. Asa cum acum am colegi care merg in activitate si fac planificari, proiecte, elaboreaza teste, confectioneaza materiale didactice.
De asemenea, mi se pare că atunci cand spui ca numai voi stiti cat ati invatat, induci ideea ca eu am ajuns la catedra pe ochi frumosi.
In concluzie, crezi ca daca Guvernul ne-ar fi acordat cei 50% as fi avut ceva impotriva salariilor voastre? Din partea mea, atat cat eu pot duce un trai decent, nu am nimic impotriva salariilor foarte mari ale altora. Dar, cand mie mi se spune ca e criza, iar altora li se dau sporuri de genul asta...Iata! Aveam si noi o bruma de spor de premiere, de vreo 50 ron, pentru profesorii care pregatesc elevi cu rezultate deosebite. Noua ni l-au taiat si pe ala.
Cora, exemplul cu responsabilitatea voastra a fost complet aiurea. Nu ar fi vina ta daca un elev de-al tau ar apela la gesturi extreme pt ca din cate stiu eu, tu esti profesoara, nu psihologa. Asa cum n-ar fi nici vina mea daca partea din proces care a pierdut s-ar sinucide dupa aceea. Asta e o chestiune care tine mai degraba de constiinta, nicidecum de vreo vina a cuiva. Responsabilitatea ta ar trebui sa fie directionata exclusiv asupra educarii copiilor, asupra asigurarii unei baze solide de cunostinte s.a.m.d. Imi cer scuze pt tonul meu considerat jignitor, insa am vrut doar sa accentuez faptul ca profesorii au dreptul si posibilitatea de a desfasura si alte activitati care sa le asigure un trai decent. Trecand peste aspectele astea, trebuie sa fac o mica precizare: o lege adoptata in Parlament( in speta, cea a majorarii salariilor) poate fi anulata printr-o OUG. O hotarare judecatoreasca ramasa definitiva si irevocabila (cum e cea a sporurilor) trebuie obligatoriu executata. Nu vreau sa comentez daca ati fi meritat sau nu marirea aceea pt ca nu despre asta-i vorba. Ideea e ca legea maririi salariilor profesorilor nu era sustenabila economic, s-ar fi destabilizat economia intregii tari. Sigur ca te gandesti ca acelasi lucru s-ar intampla si in cazul sporurilor noastre. Ei, nu-i deloc acelasi lucru pt ca nr profesorilor din Romania este incomparabil mai mare decat cel al magistratilor. A fost greseala lui Basescu ca v-a promis marea cu sarea pt ca era clar ca nu avea de unde sa va dea atatia bani intr-o perioada de criza financiara. Uitasem de meditatii, bine ca mi-ai adus aminte. Nu stiu daca tu dai sa nu, e chiar irelevant pt mine asta, insa este incontestabil ca forma asta de evaziune fiscala se practica la scara larga in randul vostru. Pt asta ar trebui sa va mustre constiinta, nu pt soarta copiilor cu tendinte de suicid, soarta care e in mainile parintilor, apropo. Si stii de unde aversiunea asta a mea impotriva profesorilor? Oameni buni, oare nu stiati la ce va inhamati? Nu stiati nivelul salariilor inainte de-a intra in sistem? Si eu vreau sa duc un trai decent si de-asta m-am si orientat in domeniul asta care-mi ofera si satisfactii financiare, pe langa cele intelectuale.
Cora, cred ca e inutil sa-i convingi pe distinsii magistrati, ca nu prea au dreptate in cerintele lor, E firesc sa-si doreasca atat de mult, intrucat ei se cred trimisii lui Dumnezeu pe pamant ca sa imparta dreptatea . Si in Romania, se vede cata dreptate impart. Dupa cum le bate vantul.. Cand vor fi in stare sa puna in ordine in Romania si intr-adevar sa vegheze la respectarea legilor, atunci sa li se dea si suta la suta spor de stres. Pana atunci ar trebui sa fie mai retinuti si fara atata ciuda manifestata fata de alte categorii profesionale care se pregatesc si muncesc la fel sau mai mult decat ei.
Chiar suntem luati de fraieri!Domnii magistrati aplica corect legea numai cand e vorba de oamenii de rand, dar cand e vorba de persoane importante, asteapta decizii mai de sus ca sa dea verdicte , sa nu cumva sa deranjeze. Corb la corb nu-si scoate ochii. Mi-e sila!
Cristina, sunt profesor psihopedagog sau consilier scolar - zi-i cum vrei - asta insemnand ca fac aceeasi treaba ca si un psiholog scolar. Nu predau decat doua ore de Civica. E clar ca fiecare o stim pe a noastra si nu as vrea sa polemizam mai departe, ca nu ajugem la niciun rezultat. Ma bucur ca mi-ai scris sa-ti spui oful. O seara buna
Ah! inca ceva...tonul de superioritate ma supara. Cred ca desi ai salariul mai mare si detii a treia putere in stat, fara profesori nu ar fi fost posibil sa atingi performanta. Oricum, e posibil sa am un venit lunar mai mare decat al tau - caci vad ca bati moneda pe diferentele salariale.
Ioana, si mie mi-e sila de generalizarile astea.
Mai, Cristina, la naiba cu sistemul asta! Nu ar fi fost bine sa avem salarii bune, peste o mie de euro, ca sa nu mai apara conflictul asta intre noi? - prin noi intelegand categorii profesionale.
Si eu am avut genul ala de idei - sa nu merg in invatamant din cauza salariilor mici- am scris despre asta in postarea "Titularizare 2009 si titularizarea mea in 2008". Pana la urma am inteles ca daca toti oamenii buni ar fugi de invatamant, o sa ajugem rau. Ar fi ca si cum absolventii de drept si-ar indrepta pasii spre altceva, iar sistemul juridic ar ramane doar cu cei din coada. Pe voi cel putin va motiveaza si salariul. Pe noi doar pasiunea...
Cristina, ti-o fi sau nu sila de aceste generalizari, dar asta e realitatea! Chiar daca te deranjeaza. Daca nimeni nu s-ar mai orienta sa lucreze in invatamant din pricina salariilor, cum ar mai ajunge unii magistrati?
Fara UNII profesori da, n-as fi ajuns unde-am ajuns. Cat priveste ultima ta remarca, conform careia tu ai avea un venit mai mare decat al meu...e chiar nelalocul ei. Nu m-asteptam la replica aceea si de asta nici n-o comentez. Pe mine nu ma intereseaza cat castigi tu in raport cu mine, pe mine ma multumeste salariul meu. Spui ca bat moneda pe asta. Pai oare nu despre asta era vorba, de sporuri, majorari salariale? In fine. O seara buna si tie