CORA
Îl ştiam pe Brâncuşi de mult timp. Însă geniul lui Brâncuşi l-am descoperit în facultate, atunci când cercetam rosturile psihopedagogice ale artei. De atunci m-am înrăgostit de "Cuminţenia Pământului" şi de "Măiastra".
Geniul lui Brâncuşi a revoluţionat lumea sculpturii, a deschis noi orizonturi în artă. Operele care îmi plac cel mai mult sunt Ador Măiastra pentru îndrăzneala cu care se ridică, străpunge eterul şi pentru faptul că e gata mereu să ZBOARE. Este fascinantă povestea Măiastrei, a Păsării în văzduh de mai tărziu, a istoriei ei, a modului în care Brâncuşi a descoperit forma ei desăvârşită. Brâncuşi a descoperit pasărea ascunsă în piatră!


Recent, o galerie de artă a iniţiat un top al celor mai mari artişti ai secolului trecut. Brâncuşi a ocupat chiar şi primul loc. Pe bună dreptate! Eu l-am votat! O faceţi şi voi?

http://www.saatchi-gallery.co.uk/artvote

Mulţumesc, Mariana!
Etichete: , ,
16 Responses
  1. Orry Says:

    am votat! :)

    Brancusi va ramane mereu drag inimii mele!


  2. aventoro Says:

    am votat deja, btw lucrez la Saatchi; din pacate nu Saatchi Londra


  3. Am votat, e o emblema pentru cultura romaneasca, macar prin asta ne putem mandri si noi ca suntem romani, ca in rest....


  4. CORA Says:

    Orianda, multumesc pentru vot!

    Sergiu, poate prin perseverenta..cine stie unde ajungi..?!

    Mihaela, mai sunt si alte personalitati de care putem fi mandri! Si sunt si alte domenii cu care ne putem mandri.


  5. Apropos de Brâncuşi!
    De multe ori în mărunta mea existenţă, mi-a fost dat să aud din guri omeneşti că timpul înseamnă bani; adică civilizaţie, artă, răgaz, plăcere: pe scurt, o viaţă mai bogată. Dificultatea constă în faptul că arta, care singură ne poate educa în spiritul graţiei trupului şi sufletului, care singură poate face istoria să trăiască iar pentru noi, sau măcar speranţele viitorului să strălucească pentru noi, şi care singură poate da delicateţe şi spirit nobil poftelor noastre brutale, în realitate este înfierată şi socotită imorală pentru noi, fiindcă, oriunde apare, dă naştere rezistenţei faţă de tiranie.Şi atunci, se rup lanţurile şi se simte pulsul libertăţii.
    Şi parcă niciodată nu am considerat aceste cuvinte mai adevărate, decât cu aproximativ 4 ani în urmă, când, aflându-mă la o ceremonie militară, întâmplarea m-a făcut să cunosc, în carne şi oase, unul din mulţii făuritori ai istoriei; mă rog, al unei posibile istorii, nu foarte îndepărtată.
    Omul cu pricina, pe nume Tănase Lolescu, era fostul secretar cu probleme de organizare la Comitetul Raional al U.T.C. din Târgu Jiu, din anul 1953! Om care la cei 76 de ani ai săi, povestea fără regrete şi fără prejudecăţi ieftine.“Am avut o sarcină de îndeplinit, de la primul secretar de partid de atunci; aveam nevoie de bani pentru festivalul mondial de tineret de la noi din ţară. Se stângeau fonduri din fiecare raion.”, ne spune tovarăşul, -Pardon!- domnul Lolescu.
    Cei de la partid, tot căutând soluţii aducătoare de bani, şi-au oprit ochişorii asupra Coloanei Infinitului! “Nici n-a fost prea greu, fiindcă o puteai vedea de oriunde…” remarca fostul secretar de U.T.C., care ne explica în continuare: “În jurul coloanei era un câmp unde se ţinea un târg de vite. Dacă te rătăceai prin mulţime, te uitai după Coloană, care era reperul. Ba, unii îşi mai legau vitele şi de coloană!...”
    Dar ideea de a vinde opera brâncuşiană, avea rădăcini mai vechi.” Cu vreo doi ani înainte, prin ’51, Sfatul Popular al oraşului a trimis o adresă către Ministerul Afacerilor Interne, prin care se cerea demolarea coloanei şi vânzarea ei la fier vechi, pentru că, ziceau ei, este doar o coloană metalică băgată în fundament de beton, fără nici o estetică…”, îşi amintea omul poporului. De altfel, se ştie că regimul comunist nu acorda prea mare importanţă operelor lui Brâncuşi, pe care a vrut chiar să le vândă în S.U.A. Fostul activist de Gorj mai povestea că monumentul avea chiar o denumire pornografică; se numea “ sula lui Tătărăscu ! “Chiar s-a discutat în Comitetul Executiv-Târgu Jiu, să fie date toate operele sculptorului unei firme americane, pentru a ne face canalizare în oraş.Dar s-au opus cei de la regiunea Oltenia… Fără avizul Direcţiei de Cultură Craiova, planul nu putea fi pus în practică!...”
    Doi ani mai târziu însă, activiştii gorjeni se săturaseră de vorbit şi s-au pus pe treabă. Domnul Lolescu povesteşte: “Am cerut de la SOVROM un tractor rusesc, dar n-au vrut să ne dea! Aşa că am luat un tractor IAR,de la şcoala de tractorişti.Aveam şi lanţuri, aşa că ne-am dus să dăm jos Coloana. La început, am folosit un lanţ cam scurt, pe care l-am legat în jurul Coloanei, la bază, şi apoi l-am agăţat de tractor. Dar când am tras, lanţul s-a rupt. Atunci l-am legat cu sârme şi l-am pus pe un inel mai sus. Am tras a doua oară, dar s-a ridicat tractorul de spate, în sus. Coloana, nici nu s-a clintit! Aşa că am renunţat şi i-am zis tractoristului: Las-o dracu, bă Milotine! I-aţi tractorul şi du-te acas’!”
    Ca şi cum aceste relatări n-ar fi fost de ajuns, bravul nostru stahanovist concluziona relaxat:” Dacă SOVROM-ul ne dădea Kirov-ul pe care l-am cerut, lucrurile s-ar fi schimbat şi Coloana ar fi ajuns la topit…”


  6. kis Says:

    Ce sus era odata stacheta in cultura noastra in toate domeniile.
    Oare din generatia noastra ,sau urmatoarea mai poate sa apara astfel de titani ?


  7. Anonim Says:

    Venit,vazut,votat!Cu drag!Cu mare drag! Doamne-ajuta!!!

    L'automne


  8. Felicitari! Imi place cum te-ai raportat la Brancusi una din emblemele Romaniei. Am votat cu mare placere!


  9. Buna! Multumesc ca mi-ai oferit ocazia de a vota pentru Brancusi, o emblema a culturii romanesti.


  10. CORA Says:

    Bogdy, sunt unele lucruri pe care coincidenta fericita sau poate vointa divina nu le lasa sa moara!


  11. CORA Says:

    Kis, eu cred ca din lume de vor naste mereu genii! Numai ca e posibil sa nu le descoperim la timp!


  12. CORA Says:

    L'automne, ma bucur ca ai votat! Multumesc!


  13. CORA Says:

    Elena, multumesc pentru votul si aprecierile tale!


  14. CORA Says:

    Ioana, si eu iti multumesc ca ai poposit aici! Seara buna!


  15. sunt cam profan in ale sculpturii. dar am auzit de la cei mai initiati ca brancusi asta chiar a fost un vizionar si chiar pionier pentru vremea lui. daca ma intrebi pe mine, multe din operele lui nu inseamna mare lucru daca le scoti din contextul celorlalte lucrari si al vremii in care a trait. dar ce stiu eu :)


  16. CORA Says:

    Cippy, tu poti invata!