CORA
Aşa de mult ce m-a emoţionat mesajul pe care l-am primit de la o DOAMNĂ care poartă acelaşi nume cu mine, încât am decis să îl postez! 

"Chiar dacă scriu mai tarziu, eu port acest nume aprox de acum 50 de ani.
Nu e nici Corina, nici Coralia sau alta derivatie de la Cora Persefona, ci doar Cora.

Numele nu l-a inventat Fenimore Cooper, ci el chiar apare in Legendele Olimpului-Zeii ca perte din Odiseea lui Homer si nu in forma de Kore (care de fapt denumesc simbolic acele statuete închinate lui Persefone şi Demetra), ci în forma de Kora care in fapt o numeste direct pe fiica lui Zeus si a Demetrei. Numele Persefona i s-a atribuit in momentul căsătoriei ei cu Hades. De fapt Hades a rapit-o, dar pentru a nu face război cu Zeus şi Demetra a acceptat ca din toamnă până în primăvară Kora să stea cu el, iar celelalte 6 luni să stea în Olimp de unde trebuia să supravegheze recoltele

Lumea confunda pe Hades si Persefona ca fiind zeii infernului când de fapt vechi greci le atribuiau tot tărâmul vietii de apoi pe care noi acum uzual le impartim in 3 iadul, purgatoriul si raiul. Persefona de fapt împârtea judecata şi domolea excesele lui Hades care avea un caracter mai sumbru si, hai sa-i spunem, mai impetuos.

Kora Persefona avea un rol destul de complex în Grecia antică: era o femeie creativă, inteligentă, chiar puţin rebelă, o femeie care nu s-a lăsat subjugată nici de tată, nici de soţ (trebuia să fie ca să-i facă faţă şi lui Hades şi mamei ei şi lui Zeus) care se ocupa de tot ce ţine de ciclul natural moarte-creaţie-viaţă, începând de la germinarea din toamnă în pământ, la răsărirea lor, creşterea lor, similar urmărirea vieţii umane, împărţirea judecăţii în trecerea în nefiinţă şi se considera fără echivoc că decizia ei finală era dreaptă şi nepărtinitoare.

Nu era o zeiţă fatidică, rea, distrugătoare de genul lui Ares, Hera sau chiar Hades, ci o zeiţă care proteja acest ciclu, deci inclusiv natura, deci în fapt viaţa, unde iminenta moarte nu inseamnă sfârşitul şi distrugerea totală, ci un nou început
Adevărul este că era mai respectată şi iubită în acelasi timp decât Hera sau Afrodita la un loc.

Privind vechimea numelui, nu mai ştiu exact, dar cred că în Cartea Morţilor, oricum la egipteni “foarte” antici, era un pasaj unde apărea Ko-Ra cu traducerea de “fata sau fetele zeului Ra” făcute cu pământence, care trebuiau să protejeze acelaşi ciclu al naturii.

Numele Corina a apărut ulterior, in momentul preluării zeităţilor de către romani de la greci, ca alint romanic la acest nume.

In momentul aparitiei creştinismului, această zeitate a fost desfiinţată, iar rolul femeii a fost minimizat la maxim, lăsându-i-se doar ce era evident concepţia şi naşterea unei noi vieţi.

De unde ştiu. Pentru că pe vremea mea nu era internet sau atâtea filme, ci erau biblioteci cu bibliotecare foarte informate unde puteai găsi documentat în detaliu tot ce te interesa.
Iar în al doilea rând tată pasionat de istorie şi mamă profesoară de limba şi literatura română."
Etichete: