CORA
În anii în care eram elevă de gimnaziu, datorită doamnei mele diriginte, care îl iubește pe Eminescu, nu trecea an în care să nu celebrăm ziua de 15 ianuarie, cu recitări sau cântece, cu sfesnice si lumanari, cu fotografii, cu elogii ale altor scriitori, cu scrisori ale Veronicăi! Toate mi-au imprimat în memorie un gust plăcut poetic al aniversării lui Eminescu.
Anul acesta, mi-am dorit să mă implic în celebrarea lui Eminescu alături de catedra de Limba și Literatura Romana.Pentru că am vrut să realizăm un moment inedit, dincolo de recitări și cântece,la care se așteapta toată lumea, am gândit un concurs între clase,la care au participat echipe reprezentante alcătuite din câte patru elevi. Fiecare clasă a purtat numele unei poezii eminesciene ("O, rămâi" sau "Sara pe deal") sau cu inspirație eminesciană ("Flacăra eminesciana")
Evenimentul a purtat numele "Eminescologii" și a debutat cu un moment plăcut în care Alex (6A) și Adrian 7A) au rostit cuvinte înălțătoare pentru un și mai înălțător poet al românilor. Roxana (7C) a prezentat apoi o creație proprie, versificată,în memoria lui Mihai Eminescu, care a uimit audienta prin originalitate și sensibilitate. Un cor alcătuit din elevi ai mai multor clase din școala noastră au cântat melodii pe versurile marelui poet.
A urmat apoi concursul, care a constat în trei probe. Întrebări fulger, recitarea unei poezii ale poetului, prezentarea în Power Point a unor momente din viața lui Mihai Eminescu sau detalii despre opera sa.

Întrebările fulger nu au pus mari probleme concurenților, însă finalul acestei prime probe a așezat oarecum decisiv clasamentul final.

La proba "recitărilor", toate clasele au desemnat reprezentanți care au prezentat în mod sensibil și emoționant versuri ale marelui poet.

Proba prezentărilor în Power Point a fost una în care concurenții au uimit juriul, prin modul elaborat în care au realizat slideurile,deși la școală nu urmează niciun curs de informatică.

La finalul ultimei probe, juriul a deliberat, câștigătorii Eminescologi fiind reprezentanții clasei a VII-a A. Pe locul secund s-a clasat echipa clasei a VI-a A, iar locul trei a fost câștigat de elevii clasei a V-a B.

Evenimentul aniversar este valoros atât din punct de vedere literar, cât și pedagogic.
În mod evident, copiilor trebuie să li se formeze gustul literar, le trebuie valorificată sensibilitatea. Este necesar să le stabilim reperele FRUMOSULUI și să îi încurajăm să le caute în emblemele românești.
Evenimentul a fost încărcat de valoare pedagogică prin natura probelor. Pentru că elevii au lucrat în echipe și au colaborat fructuos. Pentru că le-am dezvoltat spiritul de echipă. Pentru că i-am încurajat să studieze in grup. Pentru că și noi, cadrele didactice, am colaborat, pentru ca evenimentul să fie unul reușit. Și a fost.











13 Responses
  1. Florina Says:

    Si eu astept cu nerabdare sa ajung luni la scoala, avem un concurs de recitare,s-au inscris 20 de copii, sper sa fie un moment frumos inchinat lui Eminescu.O seara placuta iti doresc!



  2. carmen Says:

    Deci, se poate! Echipa, colaborare, daruire, pasiune, poezie...pedagogie, dar in primul rand spririt de echipa.
    Felicitari!


  3. Tasha Says:

    Minunat!
    Felicitari Cora!


  4. Anima Says:

    Felicitari pentru aceasta initiativa! In aceste vremuri poezia e adesea uitata, dar daca ea ar disparea, ceva in sufletul oamenilor s-ar pierde..Ca sa nu mai spun ca 15 ianuarie ar trebui sa fie declarata sarbatoare nationala: Eminescu este EMINESCU!


  5. CORA Says:

    Florina,

    Sa ne povestesti neaparat um a fost la concurs!


  6. CORA Says:

    Alice, nu vreau sa fac bani din blogging!


  7. CORA Says:

    Multam, Laurentiu!


  8. CORA Says:

    Deci, se poate, Carmen, cu mult entuziasm si cu putin ajutor din partea scolii!


  9. CORA Says:

    Multumesc frumos, Tasha!


  10. CORA Says:

    Anima,
    Poezia e uitata de copii, pentru ca noi o lasam intr-un colt prafuit...Pentru ca societatea noastra parca nu mai are timp de poezie...


  11. angi Says:

    O zi care lasa amintiri placute si poate peste ani va fi un punct de pornire pentru alt dascal si alti copii.


  12. Imi amintesc cu placere de scoala tocmai datorita unor astfel de festivitati.Ele nu se sting niciodata si raman acolo in suflet.Mi-a placut aceasta postare in care elevi sarguinciosi nu uita sa omagieze un poet care a inaltat aceasta tara.Multumesc!