CORA
De când e lumea, e şi agresiunea! Ori că e formă de manifestare a furiei, a repulsiei, a anxientăţii, a neînţelegerii de sine, a confirmării imaginii de sine, ori că e formă de autoapărare, agresiunea e cu noi, printre noi, în noi, de când am apărut ca specie pe acest Pământ.

Şi cum nu ne putem lupta cu oameni mai puternici decât noi, ne alegem victime dintre oamenii slabi, firavi: copii, femei, bătrâni.

Astăzi, asociatia NO ABUSE marchează Ziua Internaţională împotriva Violenţei asupra Femeii. În opinia mea, eficienţa acestor evenimente este destul de scăzută, dat fiind faptul că nu se intervine deloc asupra fenomenului de agresiune în sine, ci asupra nivelului de toleranţa a oamenilor vis-a-vis de acest fenomen. Sloganul campaniei este „Violenţa asupra femeii ne răneşte pe toţi. Nu fi indiferent! Nepăsarea poate ucide!". Din nefericire, pentru oamenii violenţi, asemenea mesaje sunt pură vorbărie. Oamenii violenţi au treburi mai importante de făcut: să îşi demonstreze lor înşişi că sunt puternici (deşi este evident că sunt slabi), să le demonstreze altora cât sunt de grozavi (deşi este evident cât sunt de puternici dacă rănesc femei) şi să le demonstreze psihologilor câtă nevoie au de ei pentru a se restabiliza (dacă nu cumva e prea târziu...)
*********************
Ziarul ADEVĂRUL arată următoarele statistici, aici:
Conform datelor Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Familiei, în 2009, 45 de femei au murit din cauza violenţei in familie. Din totalul victimelor, preponderente sunt cele de sex feminin din grupele de vârstă 0-14, 25-35, 35-45 ani, acestea reprezentând 17,69%, 14,25%, 14,16% din totalul victimelor violenţei în familie.

Anul trecut, 30,09% din victimele violenţei în familie de sex feminin au declarat că au suferit o agresiune zilnică şi 26,46 % au suferit o agresiune săptămânală.


****************************

Una dintre activităţile de astăzi constă în prezentarea unei poveşti ce va înfăţişa o scenă violentă prin care se doreşte atragerea atenţiei asupra gravităţii acestui fenomen.

La prima vedere, pare o idee bună, trecătorii vor fi sensibilizaţi cu privire la acest fenomen, vor înţelege că astfel de scene nu au loc pe stradă, ci dincolo de pereţii apartamentelor vecinilor etc. Şi totuşi...imaginea care rămâne întipărită va fi cea de agresiune. Până la a discerne daca e OK sau nu ceea ce se întâmplă, imaginea violentă va fi prima care va rămâne în memoria trecătorilor. Iar acest lucru poate nu este luat drept exemplu de AŞA NU, ci poate să dea...IDEI...minţilor încărcate de frustrări. Aşadar, dacă treceţi astăzi pe acolo cu copii de mână, aveţi grijă ce le explicaţi!!!

În rest, zi frumoasă şi armonioasă să aveţi!
5 Responses
  1. DoarATAT Says:

    Bună Ziua !
    ~
    Cei care trec ... doar vor "trece", căci nu este precizată ora !
    ~
    Cornelius,


  2. Baimareanul Says:

    Consider un cretin si un oligofren iremediabil orice barbat care loveste o femeie. O parte din vina o au tinerele care dupa ce iau palme prefera sa stea linga idiot in speranta ca maine va fi mai bine. Iar "maine", casatorita si cu copii ii va fi mult mai greu sa plece. Nu stiu daca rezolva ceva astfel de initiative dar tot e mai bine decat nimic. Pentru violenta domestica trebuie gasite solutii nu trase semnale de alarma. Ce sa faca aceste femei? Unde sa stea? Cine le ofera protectie? Cum pot sa-l dea ele pe bou afara din casa?


  3. Anonim Says:

    Violenta domestica-imi place alaturarea acestor cuvinte.Realizam astfel ca in aceasta tara chiar si violenta este altfel;a devenit prin obisnuinta si antrenament domestica.
    Intr-un spatiu de o covarsitoare prostie si ignoranta,comportamentul agresiv al unor exemplare din ce in ce mai raspandite in fauna romaneasca este trecut cu vederea.Ba chiar unii dintre noi inclinam sa ii scuzam pentru acest comportament,gasind tot felul de circumstante atenuante.
    Intr-un stat in care nu exista legi( sau oameni sa aplice legile)ce trebuie sa protejeze femeia sau copilul,intr-un popor care isi cumpara cultura si stiinta pe cateva sute de lei "investiti" intr-o diploma de bac,licenta,doctorat,intr-o tara care a intors dosul bunului simt si moralei crestine nu trebuie sa ne miram de evolutia unor bipezi cu infatisare umana.
    FRICA IMPUSA DE PEDEAPSA LEGILOR este forta care civilizeaza sau daca vrei umanizeaza.Haosul in care incercam sa supravietuim este un mediu propice dezvoltarii organismelor monstruoase.
    Si spun ca aceasta FRICA va fi si cea care peste cateva generatii va renaste in sufletul romanului si iubirea bunului simt.
    P.S.
    Sunt foarte "impresionat" de numele acestei asociatii profund luptatoare:NO ABUSE;sau cumva acesti domni luptatori infocati pentru sensibilizarea societatii romanesti sunt oarecum de peste hotare-daca nu dupa origini,macar dupa apartenenta simtitor-ganditoare.Unul dintre "violentatorii" de serviciu ar putea foarte bine sa traduca NU OBOSI.
    Limba noastra-i o comoara in "adancuri" infundata...(A.M.)


  4. Unknown Says:

    Ai dreptate, dar traim intr-un stat care in loc sa ajute victima, da putere agresorului adesea si nu doar din motive sociale, saracie,etc. ...


  5. Tasha Says:

    Buna seara draga mea si bun regasit! La multi ani cu sanatate de ziua noastra ,ziua romanilor de pretutindeni! mi-ai sugerat o tema buna pentru o viitoare emisiune la radio....sper sa colaborezi cu mine,mi-ai fi de ajutor!pupicei satmareni!