CORA
Săptămânile trecute am surmontat probleme de sănătate, care îmi aduceau dimineaţa, la prânz şi seara nelipsite sesiuni de febră, care au reuşit să mă sperie suficient de tare cât să merg la medici prin diferite spitale, ba la ginecologie, ba la pneumologie.
Pentru ginecologie, aveam deja o trimitere pentru un control de rutină de la medicul de familie. Trimitere pe care am obţinut-o cu lupte aprige, de obţinere a adeverinţei de venit, programare şi tot tacâmul. Dacă ar fi trebuit să mai iau încă două - şi pentru pneumologie sau pentru analize urologice-, ar fi însemnat să mai stau încă vreo două săptămâni în aşteptare. Aşadar, am ales să merg la pneumologie la Camera de Gardă şi să fac analizele urologice din banii proprii.
Între imp, începusem un tratament, sugerat de un medic pe care îl cunosc, dar şi de medicul gincolog, care mi-a luat şi probe pentru Papanicolau. În timpul acelui consult, asistenta mi-a spus că această analiză costă 50 de lei, deşi aveam trimitere, bani pentru care îmi va da chitanţă! Ce-a făcut, ce n-a făcut, că nu am văzut niciodată acea chitanţă, pe care mi-a fost un pic jenă să o cer atunci.
Am sunat-o pe doamna doctor peste o săptămână şi mi-a spus că rezultatul nu a venit, am sunat-o peste două, rezultatul nu a venit, am sunat-o azi şi mi-a destăinuit: "Rezultatele sunt buna! AAAH, SI REZULTATELE AU VENIT DE CEVA VREME, DAR EU NU AM ŞTIUT CĂ DUMNEAVOASTRĂ AŢI FOST INTERNATĂ ŞI CĂ AŢI FĂCUT ANALIZA GRATUIT..?!?"
Deşi eram fericită că rezultatele erau ok, zâmbetul mi-a îngheţat subit. Eu? Internată? Da, nici eu nu ştiam acest aspect!
Aşadar, ce să înţeleg? Că tanti asistenta, a luat banii, nu mi-a dat chitanţă, mi-a făcut un bilet de internare...iar banii mei...îi acoperă gaura provocată de cei -25% furaţi de guvern! Oare asta mi-a fost pedeapsa că am refuzat din capul locului să le dau şpagă?


PS. Febra a trecut!
PPS. Toate analizele sunt OK!
PPPS. De ce nu mă încred în acest Papanicolau? De ce îmi încolţeşte ideea că mai bine aş merge eu la Medlife, unde am un abonament standard prin Mediafax, unde e gratuită consultaţia şi, unde probabil voi plăti din nou analiza cu pricina, poate chiar mai scump, dar ştiu că nimeni nu mă trage pe sfoară?
14 Responses
  1. Ana Says:

    mergi si fa analiza din nou la privat, ca la stat te lasa sa mori cu spaga si fara si cu chitanta si fara! Si apoi ii compara pe criminalii astia din sist sanitar cu profii, si noi tot asa lucram,vorba aia ,orice neica nimeni care face copii la betie vine si pretinde sa ne invete ?meserie"


  2. Monica Says:

    ...si habr nu am de ce te inteleg?!!!

    ps. ma bucur ca esti ok, asta e cel mai important:)


  3. Unknown Says:

    Eu de mult nu mai merg la stat pentru analize si nici la medicii specialisti. Prefer privatii, dai un ban dar macar capeti respectul pe care un pacient il merita. Vai de cei ce nu-si permit saracii decat sa mearga la stat. Adevarul este ca este frustrant- statul ma fura la greu : platesc la sanatate fara sa beneficiez cu nimic consistent


  4. Raluca Says:

    Eu m-as fi dus din prima la Medlife, mai ales ca spui ca ai gratuitate acolo. Nu ca la stat n-ar fi medici buni, dar tocmai ca sa eviti balciul asta care are loc cu sau fara voia noastra: ia chitanta, da-mi chitanta, ai, n-ai trimitere, atentii suplimentare etc. Macar acolo, la privat, este organizarea mai buna si iti faci nervi mai putini.


  5. Raluca Says:

    A, si cred ca la gineco, pentru a vedea daca febra vine de acolo, ar fi trebuit sa iti faca si alte analize, nu numai Papanicolau. O ecografie, de exemplu? Sa nu fie, Doamne fereste, vreun chist sau fibrom! Sanatate multa!


  6. Anonim Says:

    In orice sistem care tine de statul roman poti intalni anomalii de tot felul.Insa cea mai grava este aceea ca aruncam vina unii pe altii,crezand ca noi nu gresim cu nimic sub soare.Imi aduc aminte mereu cu tristete de "grevele" generale ale sistemului de invatamant care intotdeauna au fast ratate din cauza unui anume numar de nevertebrati care se doresc apoi a fi modele pentru multe generatii.
    Ori daca acesta este tipul modelului nu-mi ramane dacat sa apreciez calitatea deosebita a celui care a fost "profesorul" asistentei ce te-a jefuit.(Pana in acest punct am vrut sa atrag atentia comentatorilor tai ca profesorii pot deveni si chiar sunt la fel cu "criminalii astia din sist sanitar" atunci cand sunt indiferenti sau pur si simplu ignoranti,situandu-se pe o treapta superioara numai in imaginatia propie.)
    Eu am apelat si la serviciile clinicilor private dar si ale spitalelor de stat.Atunci cand platesti suma corecta (indiferent daca primesti chitanta sau nu)esti tratat la fel de bine si cu aceeasi atentie oriunde.Nu uita ca marea majoritate a medicilor care activeaza in clinicile private au lucrat si lucreaza inca in spitalele de stat.Crezi oare ca in ambientul clinicii private vede o analiza in altfel decat ar observa intr-un spital de stat;sau este pur si simplu faptul ca are cine sa-i primeasca onorariu in persoana asistentei de la receptie scutindu-l de stanjeneala intinderii buzunarului.
    Cel mai bine este intotdeauna la un spital de stat sa-ti ucizi cu salbaticie bunul simt inainte de a intra la doctor.Banii se dau numai doctorului-care remunereaza si personalul medical din subordinea sa si nu te uita nici pe tine.
    Nu-ti recomand prin interventia mea sa sustii promovarea "spagii" in sistemul sanitar de stat romanesc sau in oricare alt sistem de stat,ci imi doresc sa-ti aduc aminte ca traiesti in ROMANIA si acestea sunt procedurile pentru a evita pierderea de bani sau timp.Traiesti intr-o tara in care bunul simt,jena nu-si are locul.Pentru a capata din partea celorlalti respect si bun simt paradoxal in tara noastra trebuie sa fii.............


  7. CORA Says:

    Ana,
    Presupun ca te-a enervat vreun parinte pretentios...
    Diferenta dintre noi si medici este ca noi nu ne injosim niciodata in fata cuiva pentru a cere spaga...


  8. CORA Says:

    Monica,
    Ce facem sa schimbam lumea asta..noi...tinerii?

    Sper sa fiu ok!


  9. CORA Says:

    Laura, si pe mine ma enerveaza acelasi lucru: suma imensa pe care o platesc pentru asigurarile de sanatate...pentru nimic! Macar sa nu mai platesc asigurarile alea obligatoriu! Ca sa am bani sa strang de spaga! :D Sau sa am macar posibilitatea sa directionez suma intre clinica pe care o aleg eu!


  10. CORA Says:

    Raluca, a fost ceva mai complicat cu Medlife, insa voi merge de indata ce imi voi face timp!Te gandesti prea departe la chist..sau fibrom...inca sunt ok! Oricum, Papanicolaul depisteaza o paleta larga de afectiuni....de la simpla vaginita la cancerul de col!


  11. Raluca Says:

    Cora, repet, Doamne fereste sa fie asa ceva, știu la ce este util Papanicolau, eu m-am gândit la febra si la ce se poate asocia cu ea. Dar probabil ai niște răspunsuri pana acum, asa ca nu are rost sa te ingrijorezi dacă nu e cazul. Sănătate!


  12. CORA Says:

    Parinte, nu ma luati tare, ca ametesc! Eu de abia invat lectia linguselii! Inca nu am ajuns si la cea a tupeului! Recunosc, imi e dificil sa le inghit pe amandoua deodata!

    PS. Tind sa cred ca pana si analizele recoltate intr-o clinica privata sunt prelucrate tot in spitalele de stat (am citit eu intr-un ziar ca nu stiu ce clinica isi deschide propriul centru de analize...ceea ce m-a dus imediat cu gandul la faptul ca analizele de acum merg la spital normal...in mod evident, toata lumea are de castigat!)


  13. CORA Says:

    Raluca, toate simptomele spuneau infectie urinara...dar care a cedat foarte greu...


  14. Anonim Says:

    Cora , ai facut din nou analiza?Mergi la privat si fa-o , asa cum ai intuit , dai banul din nou , insa vei avea siguranta in rezultat.
    Cat despre internare , mai nou , consultatiile la spital si analizele nu se mai pot face daca nu ai foaie de internare , chit ca nu vei fi internat si programare.Asta am patit-o si cu Luana , la controlul cardiologic , a trebuit facuta foaie de internare.
    Iti doresc multa , multa sanatate!