CORA

Fructul minţii umane, scrierile, sunt articulări ale ideilor nor oameni, oameni cu care nu iei contact decât prin cuvântul aşezat pe pagină. Te îndrăgosteşti de imaginile pe care le creionează din stilou, de sonoritatea silabelor scrise de emoţiile aşezate pe hârtie, care le emană până în corzile tale care vibrează ori de câte ori ochii tăi le citesc.
De un scriitor devii dependent încă de la primele rânduri. Dacă acele prime cuvinte curg în ritmul tău, te îndrăgosteşti fără cale de întoarcere de cel ce le-a aşezat cu pasiune acolo.
Poate că încă de atunci vrei să îl cunoşti, să îl ciupeşti, să te asiguri că e de-adevăratelea. Altminteri, oricâte biografii ai citi, ţi se pare ireal ca o PERSOANĂ să verbalizeze atât de bine ceea ce şi tu simţeai, dar nu ştiai cum să o spui.
Mai ai de-a face şi cu texte pe care le intuieşti fade: cele ştiinţifice. Gândeşti că adevărul ştiinţific nu poate fi spus altfel decât impersonal.
Şi totuşi, mă gândesc la profesorii mei din facultate, nume de referinţă în pedagogia românească...
Scrierile alerte, entuziaste, antrenante, ideile ancoră, notele - le regăsesc în stilul profului de Psihologia Educaţiei.
Ritmul teatral, silabele sacadate, articulările cuvintelor prin mimică, conturarea ideilor prin gestică, regăsesc stilul în scrierile profei de Antropologie. Orice articol sau carte i-aş citi, urechile minţii încep să-i audă vocea care citeşte textul pe care îl parcurg cu privirea. Parcă o am în faţa mea la catedră şi o aud cum îşi expune discursul (textului pe care îl am eu în faţă).
Poeţi, eseişti, "beletrişti", am cunoscut puţini PERSONAL, mai degrabă în cadrul unor lansări de carte. Recunosc! La acest capitol, preferatul meu rămâne Jean Claude Kaufmann, căruia i-am regăsit stilul savuros şi în carte.
Da, în mod evident, "scrierile scritorilor PERSONALI, pe care-i ştii în carne şi oase, pe care-i cunoşti şi altfel decât prin porii filelor de carte, capătă alte sensuri, le înţelegi altfel pentru că le citeşti în cheia de lectură a PERSOANEI pe care o cunoşti (câtuşi de puţin).
Săptămânile trecute, am trăit emoţia paşilor virtuali făcuţi către mine de unul dintre scriitorii care-mi plac. Care atinge prin cuvintele lui scrise zeci de vertebre ale minţii şi sufletului meu! Mulţumesc pentru paşii, tăi, Tristan!
Etichete: , ,
2 Responses
  1. DOAR NOI Says:

    Minunat si frumos evocata trairea intalinirii cu scriitorii! Si mie imi plac astfel de oameni... unul dintre ei, m-a initiat in tainele scrierii creative... si se bucura de "evolutia" mea.
    Emotionanta postarea, trebuie sa recunosc!
    Felicitari! E una din postari "profesioniste" sau oricum pe parte "stiintifica...

    Imbratisari si succes in tot ce faci!


  2. Monica Says:

    Foarte frumos ai "creionat" articolul asta.
    Felicitari si iti impartasesc gandurile:)

    >:D<