CORA



Mănușile! Accesoriu numai bun pentru a acoperi mâinile, pentru a le încălzi, pentru a le acorda un plus de eleganță! Sunt oameni care le poartă cu multă plăcere, sunt oameni care preferă să manevreze lucrurile cu mâinile neînmănușate.
Mihaela Nicola ne sugerează să luăm în fiecare moment la purtare mănușile, mai ales ca emblemă a bunului simț, a bunelor maniere. Mă refer, evident, la o pereche de mănuși sufletești, cu care să manevrăm orice eveniment, situație, persoană din viața noastră. Mihaela Nicola ne învață să ne purtăm cu mănuși chiar și în patul conjugal, la serviciu, la biserică, la cumpărături, la plajă, în mașină, în tren, în avion, la coafor, la sala de sport. Pentru că bunele maniere nu se poartă numai în anumite contexte.

De multe ori ne camuflăm în funcție de mediul în care ne aflăm, considerând că la serviciu, de pildă, trebuie să vorbim pe un ton calm, iar la un meci de fotbal e permis să strigăm sau să mai aruncăm o vorbă "dulce" echipei adverse.
Am avut tendința de a spune că un om este bine educat sau nu este deloc, însă ar fi incorectă afirmația. Pentru că putem asimila. Putem învăța cum să ne comportăm, pas cu pas, pe parcurs, mai ales că nu provenim cu toții din familii de la alta sociedad. Însă avem responsabilitatea să citim, să ne documentăm. Să ne autoeducăm.
Iar Manualul de Atitudine al Mihaelei Nicola, "Cu Mănuși" este un foarte bun început!

Extras din primul capitol al Manualului, "Nevoia de politețe":
Am auzit păreri neșlefuite care așează politețea lângă ipocrizia de a spune lucruri doar de dragul de a încânta orgoliul celorlalți sau de a face lucruri pe care nu simți nevoia să le faci, numai pentru a respecta convențiile și a împlini așteptări. M-am întâlnit și cu revolta unora de a se arăta manierați doar pentru că asta se așteaptă de la ei. A! Și am auzit pe multe voci aria care cântă "Eu sunt directă, spun lucrurilor pe nume, nu simt nevoia sp le cosmetizez. Eu zic că e mai bine să fii sincer decât să te prefaci, doar pentru că a părea politicos". Toate cele de mai sus îmi par sofisme ale unor oameni pentru care respectul, curtoazia, nuanțele și eleganța nu au semnificații prea adânci.

Voi purtați mănuși? De unde ați învățat cum să vi le asortați?

Foto preluate de aici si aici.
Etichete:
8 Responses
  1. Anonim Says:

    Mie imi plac manusile pufoase, mai ales pe frigul asta :) Cele la care te referi tu sunt un pic pretentioase, zic eu, si trebuie sa ai mare atentie cum le asortezi. Ai si tu de-astea?


  2. CORA Says:

    Alexandra, nu, eu nu prea am manusi. |Insa in text ma refeream la manusile bunului simt...


  3. Anonim Says:

    Aaaa... Nu m-am prins. Interesant punct de vedere, totusi.


  4. Anonim Says:

    Sunt utile manusile bunului simt ...chiar si atunci cand spui ceea ce gandesti..dar nu cele care perie....sau... sunt false..sunt (devin cu timpul)"plumbuite"....
    Ce te cost sa spui adevarul sau ceea ce gandesti ...cu bun simt....fara sa deranjezi sau sa jignesti?!
    O zi frumoasa de primavara!...
    Amy


  5. Sunt foarte utile manusile, vorbind atat la propriu cat si la figurat, fie ca ne tin de cald, fie ca pe noi femeile ne fac mai sexy, fie ca purtam manusile bunului simt.
    E foarte bine sa spui ceea ce simti si gandesti dar e foarte important cum "asortezi".
    Interesanta postare;)


  6. Unknown Says:

    Multumesc ptr incurajare Cora ,dar mi-a mers f prost cu invatatul ;ba am irosit timpul ,ba nu am retinut ,ba nu m-am putut concentra.
    Acum pana pe 15 aprilie mai incerc sa invat dar e cam greu ;am senzatia ca fie retin si observ dupa ca nu reusesc sa redau ce mi s-a parut ca retin ,fie in alte zile citesc , dar nu inteleg.
    Asa ca DUMNEZEU CU MILA (daca o vrea).


  7. paul Says:

    Exista manusi pentru a acoperi proastele caractere?


  8. CORA Says:

    Cred ca proastele caractere se pot slefui. Cu temperamentul e mai greu.