CORA
"O grupă din învăţământul preşcolar va avea în medie 15 copii, o clasă pregătitoare va avea 20 de elevi, în timp ce una din învăţământul gimnazial, liceal şi postliceal va include în medie 25 de şcolari, potrivit proiectului Legii educaţiei". (SURSA Mediafax)

Calitatea actului educațional se măsoară, printre altele, prin timpul pe care cadrul didactic îl alocă fiecărui elev în parte. Nevoia de sprijinul cadrului didactic este cu atât mai mare cu cât copilul este mai mic.

În prezent, legal, o grupă de copiii trebuie să fie formată, în medie, din 20 de copii. Noua lege a educației scade numărul de preșcolari necesari pentru formarea unei grupe. Mi se pare binevenită această măsură, însă, numărul mi se pare încă mare. Maxim 10 copii sunt suficienți pentru o grupă. În condițiile în care se solicită act educațional înalt calitativ. Este știut că particularitățile vârstei preșcolare sunt diferite de cele de acum 10-15 ani. De aceea, și "fizionomia grupelor" ar trebui să fie alta. Nu ne mai permitem să stăm cu 30 de copii într-o grupă.

Ceea ce este însă, de necontestat, sunt condițiile materiale și bugetare. Știu de deficitul de grădinițe, știu de dorința Ministerului de a disponibiliza cadre didactice. Cât mai multe. Însă, riscul este lipsa calității. pe care nu și-o asumă guvernanții. Ci societatea.
2 Responses
  1. Zazuza Says:

    din pacte nu vad un guvern competent sa rezolve problemele stringente ale educatiei romanesti. daca nu se porneste de la simpla reactualizare a salariilor profesorilor, nu putem avea pretentia unui invatamant de calitate. mai ales cand toti profesorii bine pregatiti fug din acest sistem imbolnavit. uneori stau si ma intreb daca nu e vorba de vreo conspiratie la nivel inalt, caci, vorba cantecului, "tara te vrea prost" - daca nu ai educatie, nu te poti revolta si vei fi mai usor de manipulat... trist!


  2. zicea cineva pe un forum:
    'L/am auzit pe acum pe Boc pe protv cum explica de ce face reforma in invatamant.

    Deci de asta facem reforma !
    Nu ca ar fi mai buna ci pentru ca altceva nu pot visa in acest moment. ' ...