CORA

Fetele care primeau educație în cadrul Azilului erau, la început, numai fete orfane, aflate sub îngrijirea medicului Carol Davila. Pentru că Azilul a fost de-a lungul timpului sub supravegherea domniței Elena Cuza, dar și a reginei Elisabeta, profesorii care au supravegheat la buna educare a fetelor au fost printre cei mai seamă ai timpului. Așa se face că printre marile personalități care au trecut pe la catedra Azilului se numără: Paraschiva Topârceanu (mama poetului George Topârceanu), Ioan Slavici.
Printre disciplinele predate se numără limba română, geografia, pedagogia, dar și desenul, contabilitatea, matematica, ştiinţele naturale fizică-chimie, croitoria, sericicultura, pictura, vioara, pianul, lucrul de mână, broderia, xilografia.

Se pare că fetele erau tare iscusite în croitorie și broderie, din moment ce erau recunoscute pentru frumusețea și delicatețea rochiilor pe care și le coseau singure.

Fetele cele mai talentate primeau burse de studiu în străinătate.

Era un obicei ca în serile în care se dădeau cine festive la Palat (Palatul Cotroceni), tinerele domnițe școlite în Azil să fie invitate. Se pare că multe dintre ele au fost astfel curtate de tineri domni de seamă, invitați la Palat.

Fetele care se măritau înainte de a părăsi Azilul aveau parte de o nuntă specială, chiar în capela Azilului, capelă care comunică cu clădirea Azilului la etajul 1, iar fetele pe acolo intrau, pentru ca apoi să coboare la Altar, unde le așteptau ursiții.

Nu este de mirare faptul că fetele erau alese de domni de vază spre a le fi soții, dată fiind educația aleasă pe care o primeau în timpul copilăriei și adolescenței lor.

Mai multe detalii puteți găsi aici.

Sursa foto aici
2 Responses
  1. Unknown Says:

    CORA TE INVIT DE DATA ASTA LA MUZICA SI POEZIE FRANCEZA.


  2. BlogWidget Says:

    BlogWidget - ALEGE CEVA COOL PENTRU BLOGUL TAU !
    Am implinit un an de activitate. Te asteptam la noi pentru a-ti oferi un widget, banner, plugin-wp, sau doar o idee pentru a adauga un plus de look si functionalitate blogului tau.
    Sau un posibil parteneriat reciproc avantajos, Sustine BlogWidget, detalii si bannere la alegere la pagina de contact.