CORA
De Bobotează știam că are loc minunea Apei Sfinte, apă care odată transformată în aghiasmă prin coborărea Duhului Sfânt, chiar sub ochii noștri, însă nu știam de apele Iordanului, ce se întorc, așa cum zice și Psalmistul: “Marea a văzut şi a fugit, Iordanul s-a întors înapoi” (Psalmi 113, 3). Se pare ca întreaga natură a participat la evenimentul de importanță majoră. „Te-au văzut apele, Dumnezeule, şi s-au temut, Iordanul s-a întors înapoi...”, spune o rugăciune care se rostește astăzi. Nu trebuie uitat faptul că sărbătoarea de astăzi se numește și Epifanie sau Teofanie, și anume "arătarea lui Dumnezeu". A fost pentru prima oară când Sfânta Treime a fost vizibilă credincioșilor: Tatăl în ceruri, Fiul pe Pământ și Sfântul Duh în chip de porumbel.
Credincioșii care merg cu ocazia acestei sărbători la apele Iordanului, mărturisesc că, pentru câteva momente, acestea curg înapoi. La vederea acestei minuni, se pare că mulți oameni care nu-s creștini, se botează și trec la dreapta credință.
În anul 2008, apele Iordanului nu s-au întors, pentru prima dată în 2000 de ani. De ce? Citiți aici posibile explicații!
Dar anul acesta...oare apele Iordanului se mai întorc?
Etichete: ,
6 Responses
  1. Nicu B. Says:

    in explicatii e trecuta data de 18 ianuarie-adica pe rit vechi.Din cate stiu asta e o erezie sa nu pui in practica hotararile bisericii si anume sa tii calendarul modificat.Poate si de asta minunea cu mersul inapoi nu s-a infaptuit.Urmeaza oare si Flacara Sfanta sa nu se mai aprinda de una singura la Inviere?Dar nu, de aceea Pastele e in aceeasi zi la ambele culte.Oricum e o sarbatoare mare,azi


  2. CORA Says:

    Da, stiu! Si eu am dileme spirituale legate de aceasta data! Pe de o parte e pozitia Bisericii, pe de cealalta e ideea ca oricum, sarbatoarea nu trece nesimtita si ca noi, crestinii ortodocsi, o praznuim! Si, da, ai mare dreptate! Azi e o sarbatoare importanta!!!


  3. Foarte interesant articolul catre care ai facut referire! Interesante si explicatiile date in articol - sunt pe un ton optimist - de ce sa se intample minunea daca tot nu era pentru cine, adica daca tot cei veniti acolo nu se puteau boteza in Iordan?
    Oricum nu cred ca Dumnezeu si-a intors fata de la noi - mai degraba cred ca se aplica invers la multi dintre pamanteni.


  4. angi Says:

    Interesant!Intersant!


  5. nmldh Says:

    iordanul se intoarce la 19 ianuarie dupa calendarul ortodox nu dupa cel catolic eretic la 6 ianuarie


  6. Anonim Says:

    VOI CEI PE STIL VECHI ,DACA CEI DE LA IERUSALIM SAU MUNTELE ATHOS SAU RUSIA NU ERAU PE STILU VECHI NICI NU STIATI CE SA MAI SPUNETI IN LEGATURA CU CALENDARU,NU STITI DECIT SA SPUNETI CA NOI SUNTEM PE STIL VECHI CA CEI DE LA IERUSLIM CA APELE SE INTORC DE BOBOTEAZA NOASTARA,DAR VOI NA-TI VAZUT CA GRANITA DINTRE IORDANIA SI ISRAEL SUNT INCHISE SI SE DESCHID DOAR DE DE BOBOTEAZA PE STIL VECHI,ASTA PT CA IERUSLIMU ESTE PE STIL VECHI,DE CE NU SE DESCHIDE SI PE 6 IANUARIE DE UNDE STITY VOI CA APLELE NU SE INTORC SI ATUNCI,CALENDARU GREGORIAN A FOST FOLOSIT DE CATOLICI IN 1583,LA NOI A FOST INTRODUS IN 1920 DECI VEDETI ANI DIFERENTA,CIND PATRIARHIA DE LA CONSTANTINOPOL AU VAZUT CA SE RAMINE IN URMA CU MAI MULTE ZILE AU STUDIAT BINE CALENDARU GREGORIAN SI APOI LAU INTRODUS,DECI NU ODATA CU CATOLICI CUM SPUNETI VOI ,CUM SPUNE PARINTELE CLEOPA VOI PUNETI CREDINTA VOASTRA MAI MULT PE CALENDAR,ASA SPUNTI VOI ,,CRED INTRU UNUL CALENDAR,,SAU MAI DEGRABA TREBUIE SA SPUNETI ,,CRED INTRU UNUL DUMNEZEU..,,VOI PE STILU VECHI SUNTETI ASA,MINTE AU DAR NU GINDESC,OCHI AU DAR NU VAD,URECHI AU DAR NU AUD,DUMNEZEU SA VA LUMINEZE MINTEA.