CORA

Clădirea care a adăpostit Azilul de Fete "Elena Doamna" se regăsește și astăzi, într-o stare destul de degradată, în apropierea Cotrocenilor, lângă Academia Militară, pe Șoseaua Pandurilor. În acest moment, ea este sediul Facultății de Chimie și Institutului de Cercetări pentru Epurarea Apelor Reziduale.
Ideea înființării unui azil de fete i-a aparținut medicului de renume Carol Davila, care, în anul 1862, a primit în casa soției sale, Ana Davila (mlădiță a neamului Goleștilor), fete năpăstuite, de educația cărora s-au ocupat îndeaproape, atât el, cât și soția sa.
Soția domnitorului Alexandru Ioan Cuza, Elena Cuza, a vizitat acest orfelinat și probabil, plăcut impresionată de atmosfera Azilului, a donat o sumă importantă de bani, pentru construirea unei clădiri mai trainice, în care să se desfășoare o activitate educațională de calitate. Însă o simplă casă era insuficientă, motiv pentru care, la rugămințile soției sale, Alexandru Ioan Cuza, a semnat Decretul de Înființare a Azilului de Orfani, Elena Doamna, care urma să fie preluată în administrația Ministerului de Interne. A trecut succesiv, de la Ministerul de Interne, la Eforia Spitalelor Civile, apoi la Ministerul Instrucțiunii Publice și Cultelor. În aceste clădiri au funcționat atât Institutul Pedagogic, Liceul Pedagogic, secții ale Universității din București, Institutul de Cercetări pentru Epurarea Apelor Reziduale.

Sursa folosită este aceasta, unde puteți găsi informații mai detaliate.
3 Responses
  1. Hordy Says:

    Demult aşteptam postul ăsta. Îl aveai pe ţeavă numai numai nu mai ieşea.


  2. CORA Says:

    Ai dreptate, ar trebui sa imi fie rusine...
    Dar ma revansez eu cumva!


  3. mama Says:

    Of, ce amintiri imi trezesti......!!!!