CORA


Cred din ce în ce mai mult că gradul de civilitate al unei societăţi se măsoară şi prin gradul de implicare civică al cetaţenilor.
Românul de rând a fost învăţat într-un comunism nu foarte îndepărtat că din urnă iese cine trebuie, indiferent de cine intră. Dar, atunci, mergeau la vot. Acum, nu mai merg deloc. Sub pretextul protestului faţă de o clasă politică ce nu îi reprezintă.
În primul rând, ar trebui să ştiţi că o oamenii politici nu fac doar politică şi se bat pe putere. Această clasă politică are în mână banii noştri, bani pe care îi aducem noi, prin munca noastră, statului. Ei sunt administratorii banilor noştri. Vrei nu vrei, te reprezintă sau nu, ei tot îţi administrează banii. Te lasă indiferent? Crezi că toţi fură şi că oricine ar ieşi din urnă, banii tăi ar ajunge ... tot în buzunarul lor? Ai dreptate! Însă eu am început să fac diferenţa între cei care îmi vor fura banii. Deja nu mă mai miră că se fură. Fac pariu că şi tu, cel care nu vrei să mergi la vot, dacă ai fi în locul lor, ai fura. Aşadar, îmi pasă de cine îmi va fura banii. Eu vreau ca un anumit personaj să îmi fure banii, şi nu altul!
În al doilea rând, dacă tu consideri că oamenii aceia nu te reprezintă, să ştii că sunt mai mulţi care cred asta! Atunci, de ce alegeţi calea laşităţii, a neimplicării, a lipsei de responsabilitate, în loc să vă uniţi şi să vă implicaţi în administrarea statului? Tăcerea ta nu spune nimic. De ce nu iei ATITUDINE?!
În al treilea rând, să ştii că pe neparticiparea ta se pot fura voturi! De ce să le dai această ocazie?
Da, ai dreptate! Vor încerca să fraudeze alegerile. Însă ar trebui să ştii că la o participare mare la vot, şansele de fraudare sunt mici. Pentru că acele 4 milioane de buletine vot în plus pot fi anihilate prin participare mare.
De ce să laşi pe alţii să aleagă în locul tău? De ce să nu te implici? De ce fugi de responsabilitate? Crezi că, dacă nu vii la vot, şi va fi ales, în mod conjunctural (în funcţie de mita electorala, evident), un anume candidat ce va duce ţara în colaps, tu te poţi spăla pe mâini spunând: nu eu am fost cel care l-am ales? Ba tu l-ai ales! Ai ales să laşi pe alţii să aleagă! Deci e şi vina ta! Ai măcar responsabilitatea de a alege TU pe cineva.

La alegerile trecute citeam pe bloguri cum oamenii preferă să stea în pătucul moale şi pufos în loc să îşi mişte fundul să voteze! O atitudine de mai joasă calitate civică nu am văzut. Oamenii pe care îi alegem sunt cei care ne educă copiii, care ne îngrijesc atunci când suntem bolnavi, sunt cei care le dau pensie părinţilor noştri. Iar tu ce faci? Dormi? Dormi, leneveşte, dar pentru mine eşti mort din punct de vedere civic. Rămâi în amorţeala ta, dar nu ieşi apoi pe interval să arăţi cu deştul! Pentru că ţi-ai tăiat singur dreptul acesta în momentul în care ai ales să taci la alegeri!

PS: Aş vrea să îmi cer scuze faţă de toţi cei care mă citesc şi din rândul cărora sunt şi unii care nu merg la vot, dar opinia mea este că se comite cea mai gravă eroare prin neimplicare. Şi, da, chiar consider că sunt superioară din punct de vedere civic faţă de paraziţii sociali, care aşteaptă de la stat salarii mari, pensii mari, sistem de sănătate şi educaţie de calitate, dar care nu se implică deloc în "politica cetăţii"!

Foto: www.mediafax.ro
5 Responses
  1. Anonim Says:

    Eu una m-as duce la vot, dar nu am cu cine ;))


  2. Felicitari pentru atitudinea ta si pentru curajul exprimarii convingerilor proprii.


  3. Ana Says:

    Bun articol,te felicit!!!! Ai dreptate in totalitate!!! Si eu aveam de gand mai demult sa nu merg,dar acum sunt hotarata sa merg,chiar daca cel cu care voi vota eu nu prea cred sa aiba sanse de turul 2,dar macar nu las pe nimeni sa puna in locul meu stampila pe licheaua asta de basescu, sa nu mai aud de el! Iarta ma daca basescu e alegerea ta,dar eu nu pot! Doamne ajuta sa iasa cine e de la Domnul!


  4. Cristake1974 Says:

    Pentru mine chestiile astea cu constiinta civica sunt ca paradele militare: steagul flutura, ostasu' trece cu pieptul bombat, cuconetul suspina de pe margine. Dar inevitabil soldatul cu pieptul bombat va urla cu matele scoase intr-o transee. Respect pentru cei care inca mai cred in vreunul - eu nu!
    Asa cum fiecare candidat are un grup de votanti, eu fac parte din grupul de votanti al unui candidat care nu s-a inscris in cursa pt. presedintie - ca atare, nu fac compromisuri. M-am saturat sa imi agat paltonu' in cuiere care s-au rupt. Prefer sa il trantesc eu prin praf!


  5. Niko Says:

    Cora,
    noi am votat astazi cu speranta unui viitor mai bun. Indiferent ce se spune in general eu cred ca romanii au o mare doza de bunsimt si mai cred ca merita un PRESEDINTE.