CORA
Zilele acestea, o prietenă virtuală, Diana, m-a întrebat de provenienţa numelui meu, crezând că prenumele meu, Cora, vine de fapt de la Corina.
În fapt, pe mine mă cheamă Cora simplu. Pentru că mamei i-a plăcut personajul CORA al lui
James Fenimore Cooper, din romanul său "Ultimul mohican".

ultimul mohican soundtrack
Asculta mai multe audio Muzica

Aşadar, nicio legătură cu Corina în intenţia mamei mele.
Numai că am întrebarea Dianei m-a împins să întreprind o microcercetare online. Aşadar am explorat lumea virtuală şi am găsit o sumedenie de informaţii despre provenineţa şi semnificaţia numelui meu. În orice dicţionar al simbolurilor numelui, CORA apare ca variantă a numelui CORINA. Şi, de asemenea, dicţionarul menţionează că prenumele Corina provine din grecescul KORE. Eh, dată fiind această informaţie, încep să mă întreb: care a fost prima? Cora sau Corina? Cora este variantă a Corinei sau Corina este variantă a Corei? Sămânţa mea de orgoliu, asemănarea Cora - Kore, dar şi acest dicţionar al numelor , îmi confirmă aproape total faptul că, de fapt, Corina este derivat al Corei. Iată ce spune el în detaliu:
Numele de fată Cora are origini greceşti şi englezeşti. Este posibil să fie o variantă a grecescului Kore (fecioară). Este posibil să fie un nume creat de scriitorul american James Fenimore Cooper în romanul "Ultimul Mohican" (1826). În mitologia clasică, este numele zeiţei lumii subpământene. Un nume simplu, drăguţ, cu un aer vintage. Cora are 53 de variante: Corabel, Corabella, Corabelle, Corabellita, Coralee, Coralia, Coralie, Coralyn, Coree, Corella, Corena, Corene, Coretta, Corey, Cori, Corie, Corilla, Corine, Corinna, Corinne, Corisa, Corissa, Corita, Corlene, Correen, Corrella, Correlle, Correna, Correnda, Correne, Correy, Corri, Corrie, Corrina, Corrine, Corrissa, Corry, Corynna, Corynne, Coryssa, Kora, Korabell, Kore, Koreen, Koretta, Korey, Korilla, Korina, Korinne, Korry, Koryne, Korynna and Koryssa.
Aşadar, am avut dreptate! Şi aş vrea să restabilesc acum şi aici adevărul provenienţei numelui meu. Nu este o variantă a numelui Corina. Ci procesul de formare a numelui este invers. Aşadar, Cora a fost primul!

Adâncind incursiunea, am ajuns la înţeleapta Wikipedia:

Denumirea de Cora poate desemna:

Toată lumea ştie de celebrul lanţ de magazine CORA, în care merg cu mare plăcere pentru a-mi face diverse cumpărături. Deja toate dicţionarele de nume româneşti spun că este o variantă a Corinei (lucru lămurit deja). Aşadar, ce am aflat nou de la Wikipedia? Că numele meu provine de la o zeiţă şi că un trib din America de Nord poartă numele meu.

Adâncim incursiunea:

CORA - zeita greaca a primaverii si mortii Cora (Kore) sau Persephone (Persefona) , zeita lumii mortilor , dar si a primaverii , i-a avut ca parinti pe Zeus si Demeter.Se pare ca aceasta divinitate a aparut ca rezultat al contopirii unei zeite pre-grecesti a mortii cu zeita greaca Cora , o zeitate a fertilitatii.Sub aspectul de Cora sau Kore ( insemnand in greaca veche , "fata" , "fecioara" ) , ea era considerata de greci o zeita a fertilitatii , in timp ce sub aspectul de Persephone ( nume avand semnificatia de "cea care distruge lumina") , era vazuta ca o regina a mortii. Zeita greaca Cora / Persephone reprezinta atat femeia tanara , fecioara nevinovata si plina de voiosie , cat si femeia matura care si-a insusit feminitatea , si-a pierdut inocenta si atasamentul fata de parinti , si a inceput sa actioneze matur , luand propriile ei decizii. In mitologia greceasca , zeita Persephone era si o zeita a sufletului , posesor al intunecimii lui "psyche" , intelepciunea nevazuta. Continuarea o puteţi citi aici.

Cât despre grupul indigen CORA, aflăm că...

Este un grup de indigeni din partea central-vestică a Mexicului, care trăieşte în Sierra de Nayarit şi în La Mesa de Nayar. La recensământul din anul 2000, au fost raportaţi 24.390 de persoane care sunt membre al acestui grup. Acestea au în comun acelaşi dialect (the Cora Language), aceeaşi religie.
Mai multe puteţi afla de aici.

Se pare că şi în artă există obiecte sculptate care poartă numele Kore:

Kouroi şi Kore

Aceaste statui sunt realizate în perioada arhaică şi reprezintă băieţi şi fete înfăţişaţi nud cu o arhitectură a corpului bine proporţionată şi dezvoltată, dar cu o atitudine încă încremenită în majoritatea cazurilor. Faţa este uşor expresivă prin schiţarea unui surâs, "surâsul arhaic". Băieţii sunt numiţi Kouroi iar fetele Korele. Fetele tinere sunt înfăţişate cu siluete zvelte, dar de data aceasta toate sunt îmbrăcate în veşminte bogate. Faţă de băieţi, reprezentarea fetelor se face în poziţii şi atitudini mult mai variate, punând în evidenţă ideea de mişcare. Mâinile sunt reprezentate depărtate de corp, mimând mişcarea braţelor. Există o grijă pentru detalii, podoabe, bijuterii sau aranjarea părului. Pentru accentuarea detaliilor este folosită policromia(buze, ochi, păr, bijuterii). Şi statuile reprezentând fete ca şi cele ce reprezintă băieţii au acelaşi surâs arhaic, dar expresiile chipurilor sunt mai variate, sugerând veselia, ironia etc.. Evoluţia sculpturii atinge apogeul, în perioada clasică, stabilindu-se canoanele de frumuseţe şi perfecţiune. Astfel în această perioadă, artistul are libertate necondiţionată în faţa regulilor rigide. De aceea apar mari personalităţi artistice şi mari şcoli de arte. Artistul pune în evidenţă diversificarea mişcăriilor şi ai expresiei feţei. Trupurile tinere sunt atletice şi viguroase, reprezentând idealuri morale ale societăţii conştientie de puterea ei. (imagini şi informaţii preluate de aici).



Tot în artă, de data aceasta în cea digitală , Kore este denumirea unui tablou al lui Guterrez:

De asemenea, CORA este numele unei formaţii din Amsterdam, care interpretează o melodie tare dragă mie, pe care o ştiu de mai mult timp. Despre formaţia Cora puteţi citi pe aici.

Un alt detaliu cu un soi de umor amăruieste că, pe actorul Ilarion Ciobanu, Securitatea îl botezase CORA.

Şi, în final, dar poate cel mai important pentru mine, CORA sunt...chiar eu. :)






Etichete: , ,
39 Responses
  1. Anonim Says:

    Deci si tu ai o fire artistica !!:))


  2. CORA Says:

    Da, iubito, pacat ca e temporara...si nici nu imi place berea...:-*


  3. mama Says:

    Aveam 16 ani cand curiozitatea m-a impins sa-mi bag nasul printre cartile fratelui meu ( bine am facut) si am gasit Ultimul mohican al lui Fenimore Cooper. Titlul mi-a starnit imediat interesul, mai ales ca eram innebunita dupa Winnetou. Am descoperit astfel un personaj feminin de exceptie:CORA , caracterizata prin inteligenta si frumusete deosebita. Dar mai presus de orice era o femeie puternica si curajoasa. Numele ei cu o rezonanta stranie dar in acelasi timp fermecatoare, mi s-a parut ca-i intruchipa perfect calitatile. Fascinata fiind de personaj si de frumusetea numelui, mi-am spus atunci ca, daca voi avea vreodata o fata, se va numi CORA. Nu am uitat acest lucru si peste ani, cand te-am avut, te-am numit CORA. Am adaugat si IULIA spre a-mi aminti mereu numele colegei mele de banca din anii de liceu de care m-a legat o prietenie deosebita. Mi-am dorit atunci sa fii si tu asemeni personajului lui Cooper, al carui nume il porti. Si dorinta mi-a fost indeplinita. Sa ramai asa toata viata, draga mea CORA!


  4. Geocer Says:

    Si eu care credeam ca doar in zilele noastre mamele pun copiilor nume de personaje din telenovele :)


  5. mama Says:

    pentru Geocer
    Ti s-a parut ca ecranizarea romanului ar fi fost o telenovela?


  6. Anonim Says:

    tot pentru geocer
    De fapt si eu port numele unui personaj de roman, de data asta din Mizerabilii de Hugo. Ca sa vezi de car rimp alege lumea din carti numele copiilor!


  7. Geocer Says:

    Da, ar fi trebuit sa detaliez : in ziua de azi mamele pun copiilor nume luate din telenovele, acum 20 si ceva de ani se puneau nume de personaje din romane celebre.


  8. Anne Says:

    esti foarte draguta :) multumim pentru dezvaluiri. Un weekend minunat iti doresc!


  9. mama Says:

    pentru geocer
    Chiar si acum 40 si ceva de ani nu numai acum 20 si ceva. Multumesc pentru revenirea explicativa.


  10. Ana-Maria Says:

    Titlul postarii tale ,ce chestie! , mi-a impins mintea instant catre imaginatie....si primul cuvant care mi-a tasnit,efectiv , deschizand postarea ta....a fost Persefona!Am scrolluit grabita sa vad daca ai scris despre zeita grecilor si sefa' cu recolta....:)))....si ma si gandeam:"sa vezi ce scriu eu acuma despre Cora Persefona".Dar ai fost foarte atenta la detalii...:)) si m-am bucurat sa citesc o etimologie minunata a numelui tau.
    Ca un detaliu,putinel off topic...sora mea , de care am scris intr-un post,se numeste Corina si lumea ii spune Cora,iti amintesti?:))
    Iar fotografia ta de final de postare este minunata....esti foarte frumoasa,Cora!:)


  11. loristiuj Says:

    eu nu cunosc altă Cora, deci pentru mine ești unică :-)


  12. Monica Says:

    dap, si eu ma gandeam ca nu are cum sa te cheme CORA...direct:))...ca provine de undeva:P....
    F interesant articolul...si o sa-ti fur ideea si o sa vad ce inseamna si de unde vine Monica:))....exceptand-o pe mama Fericitului Augustin:P


  13. CORA Says:

    Mama, sa stii ca nu mi-e usor cu un nume rar...


  14. CORA Says:

    Geocer, ce as putea sa iti raspund eu, cand a facut-o mama deja?
    :)


  15. CORA Says:

    Anna, multumesc pentru compliment! O duminica deosebita iti urez si eu tie!


  16. CORA Says:

    Ana-Maria, m-am documentat cat am putut de bine! Multumesc pentru apreciere!


  17. CORA Says:

    Lory, ma simt tare flatata!


  18. CORA Says:

    Monica! De abia astept sa citesc materialul tau! :) Chiar...de la ce o veni Monica?


  19. SoSheSays Says:

    mie imi place Cora. acum in greaca kori exista dar nu mai inseamna fecioara ci fiica, in greaca din cipru care a pastrat elemente din greaca veche kori inseamna fata.


  20. wow! ai cercetat nu gluma! :)


  21. mama Says:

    Nici mie, maman, nu mi-a fost usor cu un nume rar. Toata lumea il retine. Dar poate este si un avantaj.


  22. Carmen Says:

    As fi vrut sa am si eu asa o poveste dar nu mi-a ales mama numele ci asa l-au vrut nasii. Nu am putut sa inteleg asta niciodata.
    Totusi majoritatea numelor feminine se termina in a, asa ca ma dau mare ca e special :))
    In schimb cand eram mica nu imi placea numele meu deloc - nici Carmen, nici Elena.
    Acum mi-am schimbat parerea.
    Foarte interesanta ideea si povestea.
    Mi-am pus in gand sa citesc si eu romanul. Mor de curiozitate!


  23. aventoro Says:

    Interesanta istorie a numelui. M-ai facut curios inlegatura cu numele meu.


  24. Anonim Says:

    Foarte frumos nume!


  25. Diana Says:

    Cora, ai un nume deosebit si rar! Cred ca acest lucru este un avantaj! Esti singura Cora pe care o cunosc :)


  26. Diana Says:

    Aaa..am citit cu mare interes ce a scris mama ta, tare frumos ca a venit sa ne povesteasca chiar dumneai despre cum a ales acest nume frumos.
    Pupici!


  27. CORA Says:

    Cristian, nu ma incurc, zau asa! ;)


  28. CORA Says:

    Not beautiful enough, merci frumos pentru completare!


  29. CORA Says:

    Carmen, asa e traditia, iar parintii tai au respectat-o. Carmen e un nume tare frumos! Astept sa imi spui daca ti-a placut cartea!


  30. CORA Says:

    Sergiu, astept o istorie a numelui tau!


  31. CORA Says:

    Iulia, multumesc frumos! te mai astept pe la mine! :-*


  32. CORA Says:

    Diana, ma flateaza sa imi spui ca sunt unica, inclusiv prin numele pe care il port!


  33. CORA Says:

    Diana, :)
    Cred ca mama e tare mandra de faptul ca m-a "pricopsit" cu un nume deosebit si simte nevoia sa o spuna tuturor:))


  34. mama Says:

    Sunt foarte mandra ca m-am pricopsit cu tine in primul rand! Si pentru un asemenea copil era necesar un nume deosebit!


  35. Cora Says:

    Am decis sa fac un mic research pt ca si eu sunt o " Cora " si intrigata de acelasi stereotip Cora vs Corina, am googalit CORA pentru clarificarea 'dilemei' :)

    Mi-a atras atentia blogul tau pt ca nici eu nu mai cunosc nici o Cora si as vrea sa-ti impartasesc si eu povestea numelui meu. Tot mama l-a ales :P acum 22 ani, cand era cu tata la teatru la piesa "Steaua fara nume". Personajul principal descopera o stea careia-i pune numele CORA ( evident, piesa este mult mai romantata dar am rezumat intr-o fraza analogia cu numele 'nostru' - mi se pare asa de ciudat sa ma adresez unei persoane cu acelasi nume :))). Finalul e previzibil: au decis ca este un nume scurt,sonor si special , asa ca mi l-au daruit :D End of story.

    P.S.: Multumesc pt informatiile referitoare la etimologie.


  36. CORA Says:

    Draga mea CORA!
    Sa stii ca si mie imi suna ciudat sa apelez pe cineva cu numele meu! Ma bucur enorm ca mi-ai scris! Daca nu te deranjeaza, am sa pun povestea ta si intalnirea noastra virtuala intr-o noua postare pe blog! Te astept sa mai poposesti pe aici!


  37. Cora de demult Says:

    Chiar dacă scriu mai tarziu, eu port acest nume aprox de acum 50 de ani.
    Nu e nici Corina, nici Coralia sau alta derivatie de la Cora Persefona, ci doar Cora.

    Numele nu l-a inventat Fenimore Cooper, ci el chiar apare in Legendele Olimpului-Zeii ca perte din Odiseea lui Homer si nu in forma de Kore (care de fapt denumesc simbolic acele statuete închinate lui Persefone şi Demetra), ci în forma de Kora care in fapt o numeste direct pe fiica lui Zeus si a Demetrei. Numele Persefona i s-a atribuit in momentul căsătoriei ei cu Hades. De fapt Hades a rapit-o, dar pentru a nu face război cu Zeus şi Demetra a acceptat ca din toamnă până în primăvară Kora să stea cu el, iar celelalte 6 luni să stea în Olimp de unde trebuia să supravegheze recoltele

    Lumea confunda pe Hades si Persefona ca fiind zeii infernului când de fapt vechi greci le atribuiau tot tărâmul vietii de apoi pe care noi acum uzual le impartim in 3 iadul, purgatoriul si raiul. Persefona de fapt împârtea judecata şi domolea excesele lui Hades care avea un caracter mai sumbru si, hai sa-i spunem, mai impetuos.

    Kora Persefona avea un rol destul de complex în Grecia antică: era o femeie creativă, inteligentă, chiar puţin rebelă, o femeie care nu s-a lăsat subjugată nici de tată, nici de soţ (trebuia să fie ca să-i facă faţă şi lui Hades şi mamei ei şi lui Zeus) care se ocupa de tot ce ţine de ciclul natural moarte-creaţie-viaţă, începând de la germinarea din toamnă în pământ, la răsărirea lor, creşterea lor, similar urmărirea vieţii umane, împărţirea judecăţii în trecerea în nefiinţă şi se considera fără echivoc că decizia ei finală era dreaptă şi nepărtinitoare.

    Nu era o zeiţă fatidică, rea, distrugătoare de genul lui Ares, Hera sau chiar Hades, ci o zeiţă care proteja acest ciclu, deci inclusiv natura, deci în fapt viaţa, unde iminenta moarte nu inseamnă sfârşitul şi distrugerea totală, ci un nou început
    Adevărul este că era mai respectată şi iubită în acelasi timp decât Hera sau Afrodita la un loc.

    Privind vechimea numelui, nu mai ştiu exact, dar cred că în Cartea Morţilor, oricum la egipteni “foarte” antici, era un pasaj unde apărea Ko-Ra cu traducerea de “fata sau fetele zeului Ra” făcute cu pământence, care trebuiau să protejeze acelaşi ciclu al naturii.

    Numele Corina a apărut ulterior, in momentul preluării zeităţilor de către romani de la greci, ca alint romanic la acest nume.

    In momentul aparitiei creştinismului, această zeitate a fost desfiinţată, iar rolul femeii a fost minimizat la maxim, lăsându-i-se doar ce era evident concepţia şi naşterea unei noi vieţi.

    De unde ştiu. Pentru că pe vremea mea nu era internet sau atâtea filme, ci erau biblioteci cu bibliotecare foarte informate unde puteai găsi documentat în detaliu tot ce te interesa.
    Iar în al doilea rând tată pasionat de istorie şi mamă profesoară de limba şi literatura română


  38. CORA Says:

    Doamna Cora,
    Aşa de mult mă bucur că mi-aţi scris! Vă mulţumesc pentru emoţiile pe care le-am trăit citind rândurile scrise de dumneavoastră! Măcar între noi să avem voie să spunem că suntem femei speciale pentru că purtăm numele unor zeităţi cu totul speciale!
    Zi magică!


  39. Unknown Says:

    Si eu tot o Cora sunt. In scoala si in liceu colegii faceau haz de numele meu si imi ziceau Cora cutzu. De ce?? pENTRU ca intr-adevar chiar sunt in Rom catei cu numele de Cora. Asta pentru ca romanii nu sunt cititi si pe deasupra mai sunt si prosti unii. Dar am dat si peste oameni care aveau cultura generala si citisera si ei Legendele Olimpului, apreciind acest nume. Este antic, special si la englezi/ americani se foloseste cel mai des