CORA
"Sase banci din top 10 au cumulat in semestrul I profituri nete de aproape 350 mil. euro, ca in vremurile bune din 2005-2006, in timp ce clientii lor companii se chinuie sa reziste in fata prabusirii vanzarilor si a dobanzilor mari la credite".

"BNR a inceput reducerea dobanzii-cheie in februarie, pornind de la 10,25%, dar la nivelul lunii mai bancile inca cereau dobanzi de peste 20% pe an la creditele corporate noi in lei cu valoarea de pana la 1 mil. euro (in echivalent), in timp ce pentru sume mai mari clientii tot aveau de platit 14-15% pe an. "

Sursa: www.zf.ro
20 Responses
  1. elite Says:

    Te mai miri?Eu nu...Pupici!



  2. aventoro Says:

    Cora: Nu lucrez in sistemul bancar dar sunt economist si mi se pare normal sa faca profit. In final acesta este scopul oricarui business.

    Articolul din ZF este putin malitios. Stii cum e romanul da in magarul care trage. In final aceste banci au niste angajati care altfel ar fi someri, sustin totusi niste afaceri samd

    Banca nu este o fundatie de caritate.

    Iar firmele trebuie sa invete sa se gestioneze, cele care nu pot FALIMENT, in final totul are un inceput si un sfarsit.


  3. aventoro Says:

    Tot timpul uit ca la tine este cu aprobare. Daca vrei poti sa nu postezi comentariul meu.

    O zi frumoasa,
    Sergiu


  4. Ina Todoran Says:

    Nu stiu ce sa zic... Pe de o parte are si Sergiu dreptatea lui insa pe de alta parte... mi se pare ca bancile chiar vor sa se imbogateasaca cu orice pret si in orice vreme, indiferent de imprejuriari, ceea ma face sa ii dau dreptate si Corei.


  5. CORA Says:

    Sergiu: e o lege a junglei care nu-mi place!


  6. CORA Says:

    Sergiu: am publicat de fiecare data orice comentariu venit. Pentru ca acesta este unul dintre scopurile blogului: schimbul de idei. O zi minunata sa ai...si incununata cu muuuuulte zambete.


  7. CORA Says:

    Ina, eu doar am postat fragmente dintr-o analiza a Ziarului Financiar, ziar cu care lucrez in fiecare zi...Analiza mi s-a parut o disecare a legii junglei care guverneaza sistemul economico-financiar.


  8. CORA Says:

    Sergiu: revin cu un raspuns. Bancile nu dau someri..in schimb apar someri in urma disponibilizarilor pe care le fac firmele care "mor putin cate putin" din cauza bancilor...


  9. aventoro Says:

    Cora: este legea economiei de piata si nu a junglei. Legea junglei este din cauza cadrului economic si legislativ produs de iubitii nostri conducatori in 20 de ani.

    Orice investitor fie ea o banca, firma sau altceva cauta oportunitati le evaluaza si actioneaza, asumandu-si consecintele. Uni incearca in real estate, altii in banca altii in publicitate :) si iar scopul este profitul.

    Doar la noi in tara sunt mi de firme ca sunt pe pierdere. Asta inseamna frauda. E ca si cum tu cheltui mult mai mult decat castigi. Iar daca vei merge la o banca sa te imprumuti iti vei face un calcul si un cost de oportunitate daca merita sau nu.

    Plus ca a fost un comentariu al unui bancher: tu, COra ti-ai tine bani la o banca care este pe pierdere (inclusiv cardul de salarii).

    DAR pana una alta:
    SA TRAIM BINE!


  10. aventoro Says:

    Hai ca m-ai starnit:

    "mor putin cate putin" - sunt exact firmele oportuniste, care au profitat de boom-ul economic, au cheltuit fara o strategie sustenabila. Si iti dau exemplu Dacia - nu sunt fan al Logan-ului dar ii admir pe cei de la Dacia ca in plina criza ei reusesc sa vanda foarte mult. E, ei de ce nu au probleme?


    Si as mai putea veni cu exemple, chiar practice. Inainte de Saatchi am lucrat la Deloitte ca si consultant, si am vazut multe cazuri de firme carora le dadeam anumite sfaturi practice dar ele faceau de capul lor, iar acum sunt in groapa.


  11. Anonim Says:

    care e problema? toata lumea are ceva impotriva bancilor dar nimeni nu intelege sistemul! cine ne obliga sa apelam la banci? nimeni!


  12. Geocer Says:

    Scopul oricarei firme este obtinerea de profit, asta e un lucru absolut normal. Doar ca bancile profita din plin de faptul ca nu ne putem lipsi de serviciile lor si isi rotunjesc in mod serios beneficiile pe spinarea noastra a tuturor. Iar asta e nerusinare !


  13. Da..prin definitie banca inseamna mancator de bani :) Oricat ar fi criza tot o duc bine.


  14. CORA Says:

    Sergiu, pentru mine este clar legea junglei: rezista cel mai puternic, cu orice pret. Chiar si cu calcarea peste cadravre. Daca ar fi dupa mine, nu mi-as tine banii la nicio banca. Si de indata ce va fi posibil, am sa cer sa iau banii in mod traditional, "in mana". Tot in ZF citeam care sunt profiturile bancilor din micile comsioane de intretinere...a salariilor noastre. Nu, pentru mine 5 lei nu inseamna mult. Dar cand ma gandesc ce inseamna pentru o bacna..de la toti salariatii...incep sa ma irit. :)


  15. CORA Says:

    Cristian, cand m-am angajat, mi s-a spus clar: trebeuie sa aveti card, ca sa va viram salariul acolo...Iata cine ma obliga.


  16. CORA Says:

    Geocer, atata timp cat BNR acorda toate posibilitatile de relaxare a dobanzilor, iar bancile comerciale refuza sa se "relaxeze", nu ma poate condamna nimeni ca ma simt iritata.


  17. CORA Says:

    Mihaela, in vreme de criza ele o duc cel mai bine. Pe spinarea noastra.


  18. mama Says:

    Nici eu nu pot intelege de ce am fost obligati sa primim salariul pe card. Bineinteles ca acesta este un abuz pe care a trebuit sa-l inghitim ca pe multe altele. Sigur ca da, spre folosul bancii. Si cum sa nu afirmam ca doar prin legea junglei este guvernata tara asta? Caci altele nu se prea respecta!!


  19. Anonim Says:

    Unele banci sunt listate la bursa! Cumparati actiuni si veti fi mici bancheri! :D Asta o sa va schimbe optica!