CORA
De la Mailat încoace, Italia, România şi vreo alte popoare cred că jefuitorii şi criminalii sunt aşa pentru că-s ţigani. Hai să vă dau o veste. Ei sunt aşa pentru că-s jefuitori şi criminali. Şi atât. Etnia nu are nicio legătură cu apucăturile neortodoxe ale lor.
Pe ce anume îmi susţin ipoteza?
Încă se vorbeşte la televizor despre studenţii la medicină care au ucis şi tranşat un om (care era ţigan, apropo!), despre poliţistul care a împuşcat un om, pentru că aşa a vrut el şi despre nişte bătrâni decapitaţi în propria casă! Vestea proastă? Toţi sunt români! Când Europa ne-a catalogat pe toţi ca pe Mailat, ne-am supărat, spunând că ţiganii ne fac de râs prin Europa.
Şi când colo, iată că aceşti suspecţi cruzi criminali nu-s ţigani. Dar aşa ne-am învăţat noi să catalogăm oamenii şi să-i judecăm după culoarea pielii.
Generalizările de felul acesta iată că se dovedesc injuste. Oamenii ar trebui catalogaţi după felul lor de a fi.Diferenţele nu apar la nivelul etniilor. Ci la nivelul OAMENILOR.
16 Responses
  1. C Says:

    Draga mea, ai dreptate, calitatea omului nu este data de etnia din care provine,personal cunosc multi tigani pe care merita tot respectul,dar din pacate mediul in foarte multe cazuri influenteaza drumul multora si ii poate pierde


  2. Sunt de acord cu tine, Cora!
    nu etnia creeaza criminali, genii, anormali.
    Cred ca sunt multi alti factori. Probabil ca primul este gena. Apoi ar fi educatia .
    Am avut colegi de scoala doi tigani - rudari, foarte inteligenti. La locul lor. Nimeni nu i-a marginalizat vreodata.
    Dupa facultate, am avut o prietena, de etnie rroma, profesoara de limba romana, ca si mine. Cu o cultura solida.
    Am fost profesoara un an intr-un sat de tigani lautari. A insemnat mult pentru mine. Multa experienta.
    Pentru se intampla atat de multe rele, expilcatiile nu trebuie cautate in culoarea pielii.
    Nici in gradul de confort.
    Ma gandesc ca familia si gradinita, scoala ar trebui sa aiba o mai mare capacitate de cunoastere a copilului. Multe " enormitati" se produc in copilarie. Si ies la iveala mai tarziu.
    O seara linistita!


  3. CORA Says:

    Cristina, la un moment dat, mediul se extinde de la familie la marea societate. Si de acolo "se hraneste" oricine. Fie el tigan, roman, italian, totul depinzand de modul in care stiu sa discearna binele de rau.


  4. CORA Says:

    Incertitudini, multumesc pentru frumoasa completare pe care ai adus-o postarii mele!


  5. Carmen Says:

    Parerea mea e ca ne scuzam si aruncam vina pe tigani pentru tot ce ni se intampla noua.


  6. Orry Says:

    criminalii se nasc din ura!
    N-are culoare, nici etnie, are doar inimi impietrite, dezmat si ignoranta familiara ...


  7. CORA Says:

    Carmen, adesea suntem iresponsabili, ne e greu sa ne acceptam greselile si cautam tapi ispasitori...


  8. CORA Says:

    Orianda, eu cred ca e si ceva patologic in mintea unui criminal.


  9. SoSheSays Says:

    Cata dreptate, de fapt avem mereu tendinta sa generalizam fie ca vorbim de etnii sau alte categorii sociale, umane, ne e usor sa ii bagam pe toti intr-o oala.
    E foarte trist ce "faima" ne confera acesti indivizi care se tin numai de infractiuni mai ales in strainatate. Poate si din dorinta de a ne apara aruncam vina pe tigani. Ma rog, zilele trecute urmaream un post belgian si ghici ce, am inteles doar din trei cuvinte ca nu stiu olandeza..dri rumane..skimming...carten, adica trei romani auu fost prinsi falsificand carti de credit, crede-ma ca stirea s-a repetat de 4 ori in urmatoarele ore..era singura stire cu infractiuni. postul se numeste brussel tv...ori in postul respectiv ascundeau alte evenimente si puneau highlight pe stirea cu romanii,ori chiar era singura stire cu infractiuni a zilei...ceea ce ma indoiesc.


  10. aventoro Says:

    Draga Cora,

    Totul este o manipulare, daca vrem sa-i facem pe tigani criminali, nimic mai simplu, ii facem fiindca puterea (presedinte, guvern, etc...din orice tara) are media la mana.

    Este trist dar asta e lumea in care traim.

    Am mai scris aici ca am copilarit cu tigani, unguri, sasi etc fara sa am vreo problema.

    O zi frumoasa,
    Sergiu


  11. CORA Says:

    @NotBeutifulEnough: Na, ca sa vezi, de parca belgienii lor nu auzisera de falsificarea cardurilor pana atunci! Ma enerveaza generalizarile astea!!!


  12. CORA Says:

    Sergiu, in afara de media, care este una dintre cele mai influente formatoare de opinie, mai avem si alte parghii prin care putem sa diminuam fenomenul discriminarii. Si cel mai important este exemplul personal.


  13. kis Says:

    ,,Cea mai bună laudă pe care o putem face adevărului este să-l trăim,,


  14. SoSheSays Says:

    Eu nu as spune ca media ne formeaza opinia, cel putin nu in cazul cu tiganii. A fost o dusmanie veche, impamantenita...


  15. ia sa vedem...cata lume sare in spinarea motanului azi?:))))
    nu, nu sunt tigani criminalii de la timisoara, nici culoarea nu te face criminal DAR, "datoram" etniei rrome mare parte din faima trista pe care o avem in Europa. Cred ce spun si nu ma poate convinge nimeni ca nu e asa. Atunci cand ei "au plecat sa faca afaceri in vest" occidentul (care nu exceleaza la capitolul toleranta) ne a lipit o eticheta de care nu o sa mai scapam cred ca 100 de ani. Daca erau blanzi, cuminti, profesori-doctori si alte alea nu cred ca avea nimeni nimic cu ei. Nu stiu daca ar mai fi asa discriminati daca ar abandona proastele lor obiceiuri (nu enumer aici) ei in schimb si au abandonat meserii pe care le faceau exemplar pt manele, trafic, cersit etc astea le au vazut la majoritari nu contest dar le au asimilat si s au specializat intr-o maniera care ma sperie de a binelea.
    Iar discrminarea nu e numai negativa, a fost si pozitiva atunci cand facultatile au facut locuri speciale la buget pt ei (desi dc pretind ca s egali intelectual cu romanii ar trebui sa se supuna acelorasi rigori), atunci cand ue si phare au alocat fonduri pt scoaterea lor din mizerie...
    Nu sunt niste ingerasi si uneori sunt capabili de niste violente inimaginabile, de cate ori legea sau autoritatile ii taxeaza cineva ii apara (cand nu e cazul), iar ca sa fie civilizati (cu forta, ceea ce cred ca e greu spre imposibil) ar trebui sa aiba cine si ar trebui sa recunoastem ca au muuuulte probleme.
    In rest de acord cu restul lumii gena criminala nu are componenta etnica (ca sa zic, asa sper:))


  16. CORA Says:

    Motanel, parca imi era dor sa mai carcotesti nitel pe blogul meu!
    Ce sa zic...e unanim acceptat ceea ce zici tuca din cauza lor avem imaginea asta atat de proasta in alte tari, ca probabil nici brand-ul brandurilor nu ne va lua aceasta pecete!
    Eu am vrut sa subliniez ca nici noi nu suntem mai departe de ei, ca fiecare popor are cetateni cu care nu se mandreste. Adica tocmai cei din leaganul mafiotilor vin si me eticheteaza pe mine ca un neam PERICULOS? Ce sa inteleg? Ca pe acolo nu-s crime...sau ce?
    Cat despre discriminarea pozitiva, stiu si eu cate ceva. Ca am tot invatat la facultate despre egalizarea sanselor la educatie. Si asa se ajunsese ca elevii tigani dintr-un sat sa primeasca un pranz consistent la scoala, iar elevii romani salivau la ei, desi, financiar, cred ca e posibil sa fi stat mai prost. Ca sa nu mai zic ca, pana la urma, veneau doar mamele tiganci sa ia mancarea in caserola...caci copilul tot nu venea la scoala. :)
    Si, cu toate astea...nici noi nu demonstram ca am fi cu ceva deasupra lor.