CORA
UPDATE: Universitatea "Spiru Haret" a avut venituri de 246 mil lei si un excedent de 110 mil lei, arata datele de pe site-ul Ministerului Finantelor.Astfel, "Spiru Haret" a ramas in buzunare cu mai multi bani decat in 2007 decat cel mai mare operator operator de telefonie fixa de pe piata, Romtelecom, sau decat Volksbank, una dintre cele mai mari banci de pe piata dupa active. Castigul raportat a fost similar celui inregistrat de Pepsi Americas, imbuteliatorul Pepsi pe piata locala. (sursa: Ziarul Financiar)

Am urmărit la TV o dezbatere între doi reprezentanţi supăraţi ai Universităţii "Spiru Haret" faţă-n faţă cu ministrul educaţiei. Cei doi erau tare supăraţi că pentru secţia de Învăţământ la Distanţă nu s-a mai acordat acreditare anul acesta din partea MECI.
N-aş vrea să exprim prea multe gânduri pe care le am în legătură cu această Universitate, pentru că nu vreau să rănesc orgoliul nimănui. Spun doar atât: nu mi se pare echitabil ca unii să înveţe pe rupte pentru un examen, unde va primi de elaborat o sinteză, un eseu, pe când alţii scapă uşor cu nişte grile rezolvate de acasă, scanate cu ochii minţii şi bifate în cele 10 minute de examen.
Pot totuşi să spun că cine vrea să înveţe, învaţă în orice context. Numai că acest sistem de evaluare la această Universitate lasă loc şi celor mai leneşi, mai slabi pregătiţi.
Bineînţeles că nu aş putea compara never ever munca unui student la zi cu cea a unui student la ID. Dar cum avem cu toţii dreptul la educaţie permanentă, pot înghiţi şi ID-ul. Dar care să aibă un sistem de evaluare sănătos. Ce poţi dovedi că ştii în 10 minute? Şi la ce fel de operaţii mentale face apel un examen de genul acesta? Implicaţiile pedagogice sunt multe şi nu cred că e cazul să le detaliez aici.
Mă întreb numai: de ce se chinuiesc rectorii să dea în judecată ministerul? Oricum, e evident de ce nu primesc acreditarea...Mai bine ar gândi un sistem mai eficient, care le-ar asigura o notă mare din partea ARACIS. Doar că, e posibil să nu mai fie comestibilă Universitatea pentru oricine şi să piardă astfel o grămadă de milioane.

Update: In Stiintele Educatiei se vehiculeaza cu tot mai mult avant conceptele de educatie a adultilor, educatie permanenta sau LLL (Lifelong Learning), pentru ca stiinta avanseaza, iar societatea are nevoie de oameni specializati. In acest context, Invatamantul la Distanta este o adevarata comoara, pentru ca este accesibila acestor oameni, care pot pe de o parte sa munceasca, pe de o parte sa se perfectioneze.
48 Responses
  1. Paul Says:

    Sunt alaturi de gandul tau, nu se poate sa ne batem joc de actul de invatamant, iar pozitia ministerului mi se pare corecta!


  2. mama Says:

    Felicitari pentru M.E.C.I.!!!!!!!! Si eu am ales sa-mi continui studiile la I.D. Dar nu am conceput sa ajung la Spiru Haret. Am ales Universitatea Bucuresti chiar daca taxele au fost duble. Are un sistem de evaluare corect si sanatos sub forma examenelor scrise in care studentul isi pune in valoare cu adevarat ceea ce a invatat. Si care nu se diferentiaza de cel practicat pentru studentii de la zi! Pai, sa ma ierte Dumnezeu, dar pe cata vreme studentul de la Spiru Haret in 10 minute termina examenul, mie imi trebuiau 10 minute pana imi potoleam mana din tremurat ca sa pot scrie si pana imi puneam in ordine ideile ca sa pot elabora o lucrare corecta si coerenta. Nu am nimic impotriva Universitatii Spiru Haret dar as vrea sa vad cu cati studenti ar mai ramane daca examenele s-ar sustine la fel ca la o Universitate de stat


  3. Da, asa este niciodata nu se va compara stresul unui student la zi cu unul la ID care vine sa vada facultatea doar cand isi ia cursurile si in sesiune. Putini dintre cei care opteaza pentru ID se implica cu adevarat, restul o fac pentru diploma. Cat despre Spiru Haret, ma abtin,am auzit prea multe.
    O duminica placuta iti doresc!


  4. Albinutza Says:

    Cred si eu ca taxele sunt duble la Universitate, ca acolo se face carte. Exact pt puturosi s-a facut forma asta de invatamant. Si eu am colegi care cica au terminat o facultte, dar la ID, o spun cu zambetul pe buze, si iti insira o denumire pompoasa, dar ei habar n-au cu ce se mananca


  5. CORA Says:

    Eu am alta perceptie asupra Inavatamantului la Distanta. In Stiintele Educatiei se vehiculeaza cu tot mai mult avant conceptul de educatie a adultilor, educatie permanenta sau LLL (Lifelong Learning), pentru ca stiinta avanseaza, iar societatea are nevoie de oameni specializati. In acest context, Invatamantul la Distanta este o adevarata comoara, pentru ca este accesibila acestor oameni, care pot pe de o parte sa munceasca, pe de o parte sa se perfectioneze. Ce face gresit Spiru Haret? Acorda cu prea mare usurinta certificarea. Atat la ID, cat si la zi. Caci aceeasi forma de evaluare se practica si la o forma de invatamant, si la cealalta. Cei care platesc dublu, platesc tot atat si la ID, si la Zi. Caci la Universitatea din Bucuresti se taxeaza la fel, 2500 ron.


  6. timpul le rezolva pe toate.insa am intalnit persoane de la Spiru care chiar invatau pe rupte,si de asemenea persoane de la facultati de stat,la zi care invatau doar cu o zi inainte de examen.la ultimii,imi amintesc ca noi,medicinistii,dreptul si ingineria,invatam cu 2-3 luni inainte in salile de lectura,iar cei de la alte discipline(nu mentionez ca stiu ca unii de pe aici s-ar simti cu musca pe caciula),radeau de noi ca suntem fraieri si invatam.totul tine de constiinta!


  7. CORA Says:

    Aşa cum am spus si in postarea initiala, "cine vrea sa invete, o face in orice context". Si eu am intalnit o persoana foarte bine pregatita, care terminase SH. Dar sunt cam putine exemplele astea...din pacate.


  8. loristiuj Says:

    sunt de acord cu ce ai scris - în mod special cu evaluarea pe bază de sinteză. Din păcate, învăţământul superior de stat pune muuuult prea mult în evaluare accentul pe memorare.... practic, o evaluare la fel de inutilă ca şi grila... în ce priveşte eficienţa pe termen lung...


  9. Cat de multa dreptate aveti.
    Cate sperante ne-am pus fiecare dupa moartea,Impuscatului.
    Cat de multi politicieni de astazi, se mai dau inca, de ceasul mortii, vezi Doamne!Ce inteligenti-is si ce bine ne fac.
    Doamne! Doamne! Ce ne-au pacalit, calicii, falsii ... legile date aiurea ... si... si.Am zis!
    O zi buna va doresc.


  10. Chrystyn Says:

    Buna ziua!Va scrie o studenta la facultatea Spiru Haret!Haideti sa va spun de ce am ales aceasta facultate cand am vrut sa-mi continui studiile:in primul rand ,pentru ca este cea mai accesibila din punct de vedere financiar,in al doilea rand pentru ca este singura facultate recomandata de cunostinte(rude care au studiat "Dreptul").Puneti-va in situatia mea si a celolalti49999 de studenti,care au la aceasta ora o situatie incerta despre viitorul lor!Intr-adevar,acuzati sistemul tip grila dupa care noi sustinem examenele,dar sa stiti ca noi(ma refer aici la un grup de 12colegi pe care ii cunosc foarte bine)chiar invatam!Ne intalnim la cate un coleg,cu acele grile in fata ,cu sinteza si manualul si verificam rezultatul,nu invatam ca papagalii cum este eronat inteles de cei din afara.Probabil cel(cea)care spune ca invata la Universitate,crede ca este usor sa inveti dupa grile!Sa stiti ca intre noi, cei 12,este o permanenta intrecere ,se face o ierarhie cine conduce ,cine are cele mai mari note,chiar daca nu puteti crede!Si nu este asa usor sa ai si servici,familie si sa mai tocesti cam 250 de intrebari ,cam cate are fiecare materie,iar unele au foarte multe completari,pe care nu le poti scrie daca nu la inveti corect(vorbesc aici de nume proprii!) .Am avut semestrul acesta si 3 examene intr-o saptamana,si daca era sa invatam numai din carti,picam pe capete.Si sa nu credeti ca avem numai4.80 pe linie-rar se intampla sa avem 7-!Si nu exagerez deloc! La inceput,in primul semestru,am avut si unul sau doi de 6 ,dar acum luptam sa luam note cat mai mari!Suntem pregatiti de orice acum ,daca va trebui sa ne mutam la alta facultate asta e ,dar ideea e daca putem,financiar vorbind,sa o terminam,in conditiile in care salariile sunt asa cum sunt ,iar locurile de munca tot mai prost platite!Asa ca nu mai acuzati fara sa cunoasteti ca totusi la Spiru se mai invata,veniti odata la un examen,sa vedeti ce note se iau!Intr-adevar,in 10 minute se poate termina un examen,asta daca ai invatat foarte bine,pentru ca totusi,grilele alea trec prin toata materia!Si,in final ,as dori sa intreb:suntem singura facultate care foloseste grilele la examinare(intreb pentru ca am vazut "N"persoane pe la metrou sau in statiile de autobuz care citeau grile si nu cred ca am dat numai studenti la "SH")?


  11. danielle Says:

    Bravo macrys!
    Si eu am terminat la SPIRU, la zi, si pot spune ca se invata, chiar daca se da grile la examene. Strictete exista in orice facultate indiferent de forma de invatamant. Eu am invatat pe rupte sa termin facultatea si sunt mandra de asta. Cei care nu sunteti in cunostinta de cauza, va rog nu mai postati tot felul de lucruri neadevarate!!!


  12. CORA Says:

    Lory, ma bucur ca subscrii celor scrise de mine:). O seara frumoasa sa ai!


  13. CORA Says:

    Macrys, ma bucur ca tu faci parte din grupul studentilor care invata, indiferent de Universitatea pe care au ales-o. Exact asta am si scris in postarea initiala: "Pot totuşi să spun că cine vrea să înveţe, învaţă în orice context. Numai că acest sistem de evaluare la această Universitate lasă loc şi celor mai leneşi, mai slabi pregătiţi". Marea diferenta, totusi, este ca voi cititi grile, noi citim tratate. Voua vi se dau subiectele, noua ni se dau teme de studiu. Voua vi se testeaza memoria, noua ni se testeaza operatii ale gandirii precum analiza, sinteza...Ca s anu mai spun ca ni se cere sa fim si creativi, sa asternem pagini intregi de eseuri. Permite-mi, totusi, sa cred ca noi muncim mai mult.


  14. CORA Says:

    Danielle, as vrea sa imi spui ce lucru neadevarat am postat. Stiu cum tremura de teama o amica in sesiunea din iarna ca nu li se mai dau grilele - era disperata: "aolo, ce ma fac, cum si ce sa invat eu?", stiu cate sute de pagini de grile am scos la imprimanta pentru un alt amic, care tocea grile. Oameni buni, sa ne intelegem, la facultate, nu grile se invata. Se citesc sursele directe de informatii. Intrebati-ma cate tratate de pedagogie am citit. Sau cate legi pe de-a-ntregul a tocit un student la facultatea de drept. Atentie: nu o grila care facea referire la acea lege. Ci legea mot-a-mot!


  15. CORA Says:

    Si, apropos, Danielle, la examen se DAU grile...si poti lua nota mare, desi nu stii sa scrii si sa vorbesti corect romaneste. pe cand intr-un eseu sau la un examen oral, daca gresesti, esti taxat!


  16. danielle Says:

    Stiam ca se scrie ''se dau grile'' logic draga mea...am tastat gresit pentru ca vroiam sa scriu cat mai repede si sa nu-mi uit ideile!

    Vad ca-ti place sa comentezi pe fiecare...nu ai argumente cu privire la ce se intampla in Universitatea Spiru Haret! Si eu am sustinut timp de 2 ani de zile exemene scrise, cu sinteze si eseuri...dupa aceea am prins 2 ani cu grile...
    Sa stii ca si la alte facultati se dau grile si vad ca acest lucru nu conteaza...conteaza doar ca Spiru Haret este o facultate in care grilele au prioritate...
    Poti invata pentru examene din carti, din sinteze si poti sustine exemenele grila...nu vad ce este rau in asta?


  17. danielle Says:

    Si cu ''apropos'' risti sa fii taxata la un examen scris...

    Oricum nota nu ti se scade asa de mult...la exemenul grila daca nu alegi varianta corecta sau daca nu completezi corect un spatiu risti sa ai restanta...

    Asa ca, data viitoare nu ma mai corecta tu pe mine pentru ca nu esti in masura...:)


  18. CORA Says:

    Atata timp cat acesta este blogul meu, pot corecta orice fel de greseala care apare aici. Am sa scriu, cand o sa am timp, tot ce am impotriva testarii tip grila. Poate ca un master in domeniu imi acorda macar jumatate din avizarea opiniei pe care o am.


  19. Vlad A Says:

    Hmm am cazut in dizgratie si nu mai apar la gazeta? :(

    @danielle: Nu sistemul in sine e rau (ma refer la examenul de tip grila), ci faptul ca el e predominant, iar in unele domenii chiar nu se potriveste. Am vazut printre multele facultati ale universitatii SH si facultatea de "Limba si literatura romana" sau de Limbi straine. Pai daca si acolo e examen grila, iar tu imi spui ca e normal, atunci...


  20. CORA Says:

    Vlad, cum sa cazi in dizgratie? Nu am mai primit nimic de la tine. Tu scrie, ca am eu grija sa te fac public. :) O seara buna.


  21. Vlad A. Says:

    Ah, inseamna ca a facut calculatorul meu figuri.

    In mare, nu spuneam altceva decat ceea ce ati punctat si tu, si alti cititori foarte bine. Faptul ca la stat, indiferent de facultate, chiar ni se cere sa invatam. Faptul ca la particulara, indiferent de metoda de examinare, cerintele sunt mai mici, profesorii mai putin exigenti.

    Si ca sa nu fiu si eu acuzat ca spun lucruri neadevarate:
    - o cunostinta "studiaza" la Cantemir management turistic si comercial. Toata facultatea a invatat grile, tot asa si pentru licenta. Daca o intrebi la sfarsitul facultatii ce a invatat la facultatea asta...slabe sanse sa stie prea multe.

    Dar, desigur, dezbaterea avea in vedere Spiru Haret. Asa ca:
    - o alta cunostinta stuiaza (in subsidiar) Dreptul la Spiru Haret, la ID. Examenele? Niste grile date dinainte, dintre care li se dadea la examen. Metoda de invatat? Pe de rost. Rezultatul? Note decente.

    @macrys_mima:

    - "Am avut semestrul acesta si 3 examene intr-o saptamana,si daca era sa invatam numai din carti,picam pe capete."

    Aici m-ai bagat in ceata...de tot. Cum adica, daca invatati numai din carti? Pai in cele 3 examene grila pe care le-am avut eu, numai din carti am invatat. Si am avut si noi multe intr-o saptamana si asa mai departe. Daca inteleg eu bine, voua vi se pare anormal sa invatati numai din carti. Si mai spuneti ca avem ceva impotriva maretei universitati SH.

    - "Intr-adevar,in 10 minute se poate termina un examen,asta daca ai invatat foarte bine,pentru ca totusi,grilele alea trec prin toata materia!"

    Pai daca in 10 minute poti sa termini niste grile care trec prin toata materia, ori materia e cat prefata din tratatele de pedagogie ale Corei (sau de Drept :D), ori nu acopera chiar tot. Dupa cum foarte frumos arata "mama", noua ne trebuie 10 minute numai sa ne dezmeticim, sa intelegem ce vor subiectele alea de la noi si sa incepem sa scriem ceva coerent.
    Daca voi sunteti printre aceia care chiar invata, bravo voua! Dar pentru ca se cere putin, stundentii se conformeaza, asa ca voi sunteti doar exceptii

    Iar argumentul legat de taxele mai mici de la SH il pot intelege, insa de aici si pana la a fi o facultate buna (sau macar decenta) e cale lunga.

    @ danielle:

    -spui ca ai invatat pe rupte ca sa termini facultatea. E doar convingerea ta ca ai invatat pe rupte sau ai un termen de comparatie?

    -"Poti invata pentru examene din carti, din sinteze si poti sustine exemenele grila...nu vad ce este rau in asta?"

    Sunt din ce in ce mai confuz...nu asa e NORMAL sa inveti? Nu asta inseamna ca ai invatat? Problema e ca la voi se invata grilele pe de rost in loc sa se invete, asa cum e logic, ceva coerent, iar grilele sa fie doar un mod de testare a ceea ce ai invatat.

    Si, la final, am o rugaminte pentru
    macrys_mima si danielle. Daca se poate, ne puteti spune ce facultate din cadrul SH urmati/ati urmat?


  22. CORA Says:

    Multumesc, Vlad! :) Incepusem sa cred ca eu-s nebuna. :))


  23. mama Says:

    Bine punctat vlad A. Danielle se intrece pe sine in greseli. Din ultimul comentariu facut de ea ,chiar ca nu am inteles cand ti se scade nota sau cand risti sa ai restanta la Spiru Haret. O fi absolvit acolo facultatea de Limba si literatura romana si de aceea nu am priceput ce vrea sa spuna . Deh! Cum sa inteleg cand eu am terminat facultatea la Universitate si acolo am invatat ca se mai pun niste semne intr-o fraza, ca de exemplu virgula, pentru a te face inteles intr-o comunicare scrisa?


  24. mama Says:

    Vlad, stii cum se inavata acolo? iti spun eu ca am vazut o cunostinta. Intrebarea 1-raspunsul a, intrebarea 2-raspunsul c si asa mai departe. Iti imaginezi ce studiu intens presupune asta?
    Si sa vezi cand incurca variantele! Distractie pe cinste!


  25. ramona Says:

    nu inteleg de ce toata lumea are ceva impotriva Spiru Haret eu va spun din propie experienta ca la Spiru poti invata mai multe ca la Universitatea din Bucuresti , eu fiind proaspat licentiata la ambele , profil diferit .Se intampla sa am examene in aceeasi saptamana la ambele facultati si cat se poate de sincer va spun ca invatatul , rezolvalrea grilelor , documentarea ,si cel mai important gasirea variantei care trebuia copletata la examenele de la Spiru ca sa fie validata de calculator imi ocupa mai mult timp decat sa invat niste cursuri de la Universitate si sa scriu la examen sinteza ,avand posibilitatea sa scriu o formulare propie din ce imi aminteam . Iar licenta nu a diferit foarte mult la cele doua facultati pentru ca ambele examene au fost tip grila ,la universitate avand insa si lucrarea de diploma pe care daca ti-o faci tu este imposibil sa nu o stii .Nota ambelor licente a fost 10 .Aici totul tine de fiecare si de volumul de cunostinte pe care vrea sa il insuseasca pentru ca atata la Spiru cat si la Universitate am avut colegi care au trecut prin facultate ca rata prin apa sau doar ca sa aiba o diploma in domeniul careia multi nu o sa profeseze pentru ca nu au acumulat cunostintele necesare . Diferenta dintre cele doua facultati este doar de prestigiu pentru ca sincer nici la Universitate nu mai este ca inainte de unde chiar ieseai cu un bagaj solid de cunostinte .Acum daca vrei inveti ... pentru tine ..ca si acolo se obtin note bune destul de usor fara prea mare bataie de cap sau asta s-a intamplat la specializarea la care am fost eu ..chiar aveam colegi la zi la Universitate care nu veneau decat la examene .. mai multi studenti care frecventau cursurile erau la Spiru .


  26. ramoana Says:

    pentru Vlad A

    Problema e ca la voi se invata grilele pe de rost in loc sa se invete, asa cum e logic, ceva coerent, iar grilele sa fie doar un mod de testare a ceea ce ai invatat.

    Dar de unde stii tu care este metoda de invatare a celor de la Spiru ?Si de ce generalizezi ? Daca vrei sa ai niste cunostinte cat de cat decente in urma facultatii pe care o faci , indiferent care ar fi aceea este indicat sa inveti logic ; se poate invata si pentru un examen sinteza in mod mecanic asa ca unde ar fi diferenta?


  27. Alina Says:

    Daca toata lumea are ceva impotriva Universitetii Spiru Haret, dupa cum spune Ramona, inseamna ca intr-adevar ceva e putred. Si se stie foarte bine ce anume. Nu este cazul sa se mai incerce a se spune ca acolo se face carte. S-o face ! Dar cati o invata este problema. Mai ales cand studiaza la 2 facultati in paralel. Si la profiluiri diferite. Hai sa fim seriosi si sa stam in banca noastra. Eu nu zic ca la stat nu ar fi si studenti care trec precum rata prin apa, dar acestia sunt de zeci de ori mai putini decat la Spiru Haret. Am o propunere! Examnele de la Spiru sa fie aceleasi ca cele care se dau la Universitatea Bucuresti. Vedem rezultatele, facem comparatii, si vom constata cu siguranta ca Spiru va ramane fara studenti chiar daca ii va primi gratis. Pana atunci , nu mai incercati sa ne ametiti cum ca acolo, vai! s-ar invata pe rupte!


  28. CORA Says:

    Ramona, felicitari pentru frumoasele note de la licenta! Marea problema a acestei Universitati este ca da subiectele dinainte! Intelegi?


  29. CORA Says:

    Alina, toata lumea si avizatii de la ARACIS spun acelasi lucru. Admiteri fara niciun criteriu, subiecte date studentilor dinainte, neconcordanta cu legea conform careia invatamantul juridic trebuie sa dureze 4 ani...


  30. Vlad A. Says:

    Nu generalizez, am fost de acord ca studentul care vrea sa invete, o face oriunde.

    Si eu am colegi care vin doar la examene, colegi care obtin note destul de usor prin diverse metode si examene unde pretentiile nu sunt foarte ridicate.

    De unde stiu care e metoda de invatare la spiru? Pentru ca am cunostinte pe acolo, care mi-au spus cum invata si ei si colegii lor. Raman la parerea ca aceia dintre voi care chiar invata corect sunt exceptiile, iar nu regula.

    Cat despre examene si grilele pe care voi le stiti dinainte. Niciodata nu se vor compara examenele pe care le sustinem noi la drept la universitate (mai ales in ultimii doi ani) si care sunt compuse in mare parte din spete cu niste grile (inchise!) si pe care le mai si stiti dinainte.

    Intr-adevar acum licenta se da si la noi sub forma de grila, dar dupa ce dai 4 ani de examene seriose (cu cateva exceptii), grilele alea par usoare.


  31. bai incepe sa ma doara capul...sa zic si io ceva sa mai refulez din frustrari...in primul rand buna ziua cora:)
    si acum...evident revolta suprema:)))pai le au luat acreditarea? bun!sa le o ia la toti.chiar credeti ca avem nevoie de atatia absolventi? sunt absolventi care odata eliberati in ceea ce numeau comunistii "campul muncii" nu vor gasi de lucru in vecii vecilor decat cu pile solide. nici nu vreau sa aud ca la particulare se mai si invata si alte basme din astea. e nevoie si de cineva persona non grata aici? bun am sa fiu eu! sa vina maine oricare de la fac particulare din Ro, cu specializarea drept, si sa stam asa un pic de vorba si asta cu mine un student mediocru de la stat (ca daca ii aduc pe cei mai buni de la noi iese o comedie de radem ca la stan si bran). bai frate chiar nu au simtul ridicolului oamenii astia...ce sistem prost ce grile ce nimic...cum doamne iarta ma imi puteti spune ca se invata, ca daca se invata dadeati licenta la stat nu? solidele cunostinte ale absolventilor de la particulara se pot dovedi f usor, cel putin la drept marinimosul ala de decan de la noi (recte UNIVERSITATEA) le ofere abs de particulara posibiltatea sa dea licenta la noi...astept cu interes...cum zice si "mama" id exista si la stat si nu e chiar atat de scump, va zic io la cei mai multi care merg la particulara nu banii-s criteriul pt care aleg SH, Cantemir, Hyperion, Titu. N am iubit o niciodata pe androneasca si stiu ca situatia de la Sh nu va ramane asa, dar pt aceasta initiativa de acum nu pot decat sa o aplaud, si nu din rea vointa sau meschinarie dar cand vad cum se dau ei mari cu niste studii unde invata raspunsurile acasa ma incearca asa un chef sa le dau multora un politicos "hai s...a mergem acasa":)) ce naiba au aparut fetele astea sa ne spuna cat invata ele, pai io macar taceam naibii din gura. ca raman cu banii dati si fara licenta e una si nu pot decat sa dezaprob conducerea Sh ca si bate joc de studenti dar sa ne spuna ca acolo se invata asta e chiar prosteala pe fata... sora mea a facut Sh, (drept) si nu cred ca ar avea curaj sa se ia la tranta cu un student de anul 2 de la stat in ceea ce priveste cunostintele juridice (ca e ea un avocat acum asta e altceva...unii in viata asta "are noroc"...). Astia care povestesc cat invata ei la particulara probabil asteapta sa fie crezuti, bun! stiti vorba aia si io va cred dar nici voi sa nu mai faceti...Cora ms pt hosting:)


  32. CORA Says:

    Vlad, e vorba si de procesul de invatare in sine. ia zi tu mie, cate legi ai tocit? Cate ai turuit? Am cunoscut la Arbanasi o fata deosebita, studenta la Drept la Iasi, care imi povestea cum trebuie sa fie la zi cu toate modificarile legislative, ca de nu, o pastea restanta...Si nu de fiecare data era profesorul cel care le preda modificarile astea, trebuia ca fiecare dintre ei sa le caute si sa le stie. Si la modul in care se modifica legile noastre..imi imaginez ce distractiv e...


  33. CORA Says:

    Motanelule, delicios comentariu! Te mai astept!


  34. pai Cora m-ai starnit asa de tare ca am scris la mine pe blog o revolta si mai mare. ca sa nu cenzurez chiar nimic (desi recunosc ca am avut si aici parte de autonomie, mai ceva ca harghita si covasna:)) am varsat acolo un sac de nemultumiri si mai trec si pe aici sa vad care ma contrazice (nu ca m-ar deranja , dar asa ca sa vad argumentele) :)


  35. a si pt ca ai adus vorba de legi, mi am adus aminte cora, ca uneori ne dau examene unde ne lasa cu legile pe banca, sau chiar cu bibliografia si cursurile, si totusi sunt examenele unde pica cei mai multi, si nu pt ca suntem noi prosti (ca parca vad ca vin unii si zic asa) ci pentru ca uneori ne dau niste subiecte asa de urate ca poti sa ai pe mama cartilor cu tine si nu iei. deci chiar daca nu ne pun sa le turuim, ne demonstreaza ca daca nu le visam, nu stim unde sa le cautam in materiale, trece timpul si la sfarsitul examenului iesi afara si blestemi de toti sfintii:))))


  36. Anonim Says:

    Pentru "motanelul" care si-a scos ghiarele ,as dori sa-l intreb :ti se pare mica diferenta intre 1080-taxa la Spiru si 2500-taxa la Universitate?Bravo tie daca ai pe cineva care te sponsorizeaza,ca mie greu sa cred ca ai un job super platit!Lasa-tii in pace pe cei de la Spiru ca au destule probleme si fara comentariile voastre rautacioase!


  37. CORA Says:

    Anonim..."mi-e" greu sa cred si "lasaţi-i"! Nici eu nu am bani de Universitatea din Bucuresti, dar cand a fost vorba sa aleg un master, nu am vrut sa ma prostituez...


  38. Belizarie Says:

    Ma bag ca musca-n lapte cu cateva comentarii. Am fost student (intarziat) la Spiru Haret (nu prefer denumirea de SH pentru ca initialele s-ar putea “traduce” gresit. Am scris “intarziat” in acea paranteza pentru simplul fapt ca la varsta mea alte persoane se gandesc la pensie insa termenul nu are nicio legatura cu romanul lui Gib I. Mihaescu. Am urmat cursurile la I.D. (forma de invatamant atat de blamata) din cauza serviciului cat si a altor obligatii adiacente pe care le am. Puteam alege forma de invatamant F.R. insa era si este acelasi lucru. La fel pot spune, acum, si despre forma de invatamant LA ZI unde prezenta nu mai este obligatorie. Examenele pe parcursul anilor de studiu, inclusiv examenul final, s-au dat fara discriminare in ce priveste forma de invatamant urmata. Toti studentii au avut de trecut aceleasi teste electronice tip grila (teste la care nu poti copia de la colegul de langa tine pentru ca acestea sunt generate diferit de calculatoarele aflate in salile de examen). Ca sa urmez aceste cursuri nu am fost “impins de la spate” de parinti pentru ca din pacate nu ii mai am. A fost o ambitie personala si o autoprovocare. Chiar daca am urmat cursurile la forma de invatamant mai sus mentionata consider ca nu am trecut prin facultate precum “cainele prin apa”. Am facut eforturi destul de mari pentru ca la final sa nu fiu numai beneficiarului unui carton, fie el si plastifiat, pe care scrie DIPLOMA. Am avut si inca mai am multe nemultumiri in ce priveste Universitatea “Spiru Haret” indreptate asupra relatiilor profesor-student, secretariat-student, conducere-student. Am avut nemultumiri pentru faptul ca inainte de examene iti erau indicate in bibliografie cursuri ale anumitor profesori care inca nu erau tiparite, iar daca se schimba titularul de curs trebuia sa inveti obligatoriu dupa manualele noului venit, manuale care ori nu se gaseau, ori erau in curs de elaborare etc. Am vazut in toti acesti ani si studenti “catastrofa” care nu stiu cum au trecut examenele de Bacalaureat, studenti care reuseau cu greu sa citeasca o fraza mai lunga in mod cursiv. Din pacate nu pot spune ca erau exceptii. Am vazut insa si studenti care intr-adevar aveau, cum se spune “drag de carte”. Acestia, tot din pacate, in inferioritate numerica. Ca sa nu mai lungesc comentariul raman la ideea ca cel care vrea sa invete o face oriunde si oricand indiferent de unitatea sau forma de invatamant alese. Ceea ce se intampla cu Universitatea Spiru Haret in aceste zile este din vina lor. Daca or sa continue aceasta goana dupa bani si dupa “prestigiu” ii va aduce probabil in faliment. Statul, care dupa parerea mea este perdant din punct de vedere material abia asteapta ca astfel de universitati sa isi piarda clientii si pentru a accelera procesul apeleaza la puterea de influenta a presei si a anumitor oameni de presa care au si rol de formatori de opinie prin ceea ce scriu. Am citit zilele acestea articole diverse din gazete diverse unde am remarcat subiectivismul si tendinta de manipulare la ele acasa. Poate nu comentam atat pe blogul tau daca nu observam si in comentariile tale de raspuns urme de subiectivism cu privire la aceasta problema. Scuza-mi lungimea textului si iti multumesc pentru atentie !


  39. @anonim: universitatea are si locuri la buget.
    @cora : ai scapat "ghiarele" care nu se scriu asa :)))) pup


  40. CORA Says:

    Belizarie, nu am facut o stire, asa cum fac la Mediafax, aici am emis o opinie, care nu poate fi altfel decat subiectiva. Te apreciez foarte tare ca ai ales sa studiezi, daca ai citit si alte postari de-ale mele, ai vazut poate ca si mama a facut aceeasi alegere - sa-si urmeze studiile, dar la Univ. din Bucuresti.Ma bucur ca mi-ai scris, mai ales ca ai subliniat si nemultumirile tale. Te astept sa revii!


  41. CORA Says:

    Motanel, unii probabil nu concep ca-si pot lua altfel diplome, decat platite - sub forma taxelor de studiu. Noi, astia, bugetarii, nu facem parte din aceeasi categorie. :)) Ce stiu ei ce-i aia sa te lupti pentru un loc la buget? Sunt rea? Pupiciosi dulci!


  42. Belizarie Says:

    Percepand “Mediafax” strict ca pe o agentie de stiri (privatizata), intelegand, de asemenea, subtilitatea formularii primei fraze in care accentuezi faptul ca ai emis o opinie as vrea sa te contrazic. Dupa umila mea parere o opinie poate sa fie la fel de bine si obiectiva. Parca nu imi vine sa cred ca o opinie “nu poate fi altfel decat subiectiva”. O persoana poate emite opinii de ambele feluri. Personal nu am perceput postarea ta de pe blog ca pe o stire. Referitor la subiectivism am facut doar remarca de a fi gasit si in randurile tale anumite urme ale acestuia. Nu trebuie sa iei acest fapt ca pe o acuzatie pentru ca sunt convins ca in viata de zi cu zi este foarte dificil pentru oricine sa fie permanent obiectiv. In ce priveste alegerea intre Universitatea Spiru Haret si Universitatea Bucuresti aceasta a depins de factorul material si nu de ideea ca la prima ar fi mai usor. Consider ca am capacitatea intelectuala, inca, sa mai fac inca una sau doua facultati fie chiar si la Universitatea Bucuresti dar cu conditia ca altcineva sa-mi achite taxele. Daca nu faci parte dintre cei care chiar pun in practica zicala “satulul nu il crede pe flamand” trebuie sa recunosti ca tarifele aplicate de Universitatea Bucuresti nu sunt nici pe departe atat de “atragatoare” precum cele aplicate de Universitatea Spiru Haret, iar de aici si motivul pentru care multi aleg studiile la a doua si in niciun caz avand alte motive “oculte”. La Universitatea Spiru Haret nu am auzit, spre exemplu, ca iti poti “cumpara” o diploma cum s-a intamplat la altele. Mai continui cu cateva randuri unde as vrea sa ma refer la o expresie intalnita intr-unul dintre posturile de pe blogul tau, anume la aceea de “prostitutie”. Din felul cum este pusa problema (undeva la limita subliminalului) ar trebui sa inteleg ca toti cei care au urmat sau isi vor urma studiile la alte universitati (aici facand vorbire despre cele privatizate) si nu au ales o forma de invatamant “de stat” nu au facut si nu vor face altceva decat sa se “prostitueze”. In ce ma priveste nu consider ca m-am “prostituat” si consider ca nici nu este corect sa transmiti, indirect – e adevarat, o opinie de acest gen unui numar foarte mare de oameni necunoscuti. Pentru mine a fost clar ca referirea era la o forma de “prostitutie intelectuala”, insa, cu scuzele de rigoare, am intalnit in viata mea si din pacate mai intalnesc persoane care au terminat o forma de invatamant superior “la stat” insa nu au nicio valoare profesionala sau intelectuala care sa treaca de nivelul liceal. Ideea este tot cea enuntata in postul meu anterior referitoare la “dragul de a invata” si a nu-ti irosi viata si timpul degeaba ocupand locul altuia care ar merita, pe drept, sa il aiba. Tema pornita are insa o arie cu mult mai mare, iar daca am incepe o polemica asupra ei nu ne-ar ajunge timpul sa o terminam. Sa auzim numai de bine !


  43. CORA Says:

    Acest blog este personal! Iar o opinie, parere, prejudecata nu pot fi in veci altfel decat subiective. Cand am ales sa merg la un master, am avut de ales intre o universitate privata si una de stat. Mi-era tare usor sa optez pentru cea privata, atat din punct de vedere financiar, cat si al eforturilor intelectuale. Nu am facut-o, pentru ca am anumite prejudecati despre acest tip de invatamant. Prejudecati pe care le-am exprimat in blogul meu personal. Si care este deschis tuturor celor care doresc sa ma combata. O seara buna!


  44. Chrystyn Says:

    Ati pus punctul pe "I",stimate domn "Belizarie" si cu asta cred ca s-a terminat aceasta discutie!Multumim Corei ca ne-a oferit oportunitatea sa ne spunem parerile,mai mult sau mai putin deranjante pentru ceilalti!Concluziile le tragem fiecare si vom vedea ce o mai fi.Buna seara,sa aveti o vara racoroasa!!!


  45. Anonim Says:

    Deci.
    Stimabila .
    Lucrez intamplator ca un simplu muncitor pe langa asa zisi intelectuali emanati de invatamantul de stat si nu orice fel de intelectuali din aceia cu doctorate si carti scrise cu sacul.
    Dar cate greseli de ortografie si scris urat si nu mai zic am intalnit eu ma consider doctor iar pe asa zisi doctori alt ceva .
    Invatamantul de stat in care ai contact cu proful este unul clientelar iar cei ce au trecut prin el stiu la ce ma refer.


  46. Anonim Says:

    Deci.
    Stimabila .
    Lucrez intamplator ca un simplu muncitor pe langa asa zisi intelectuali emanati de invatamantul de stat si nu orice fel de intelectuali din aceia cu doctorate si carti scrise cu sacul.
    Dar cate greseli de ortografie si scris urat si nu mai zic am intalnit eu ma consider doctor iar pe asa zisi doctori alt ceva .
    Invatamantul de stat in care ai contact cu proful este unul clientelar iar cei ce au trecut prin el stiu la ce ma refer.


  47. Anonim Says:

    Deci.
    Stimabila .
    Lucrez intamplator ca un simplu muncitor pe langa asa zisi intelectuali emanati de invatamantul de stat si nu orice fel de intelectuali din aceia cu doctorate si carti scrise cu sacul.
    Dar cate greseli de ortografie si scris urat si nu mai zic am intalnit eu ma consider doctor iar pe asa zisi doctori alt ceva .
    Invatamantul de stat in care ai contact cu proful este unul clientelar iar cei ce au trecut prin el stiu la ce ma refer.


  48. CORA Says:

    Domnule Anonim,
    Am Licenta si Masteratul obtinute la o Universitate de Stat si pot oricand sa ma asez la masa comparatiei cu un spiruharetist, convinsa fiind ca ma voi ridica deasupra lui din primele randuri de scris, din primele fraze de dialog. ORICAND!!! Asta ca sa va dovedesc ca sunt un om inteligent, independent si cu oarece fundamente de conduita morala, pe care se pare ca dumneavoastra nu doriti sa le demonstrati facand publica identitatea dumneavoastra. Ceea ce lasa multe lucruri de inteles.
    Va multumesc pentru poposirea pe blogul meu, pentru trafic, insa comentariu anonim nu il pot considera decat...anonim...