CORA
Astăzi, preşedintele a fost huiduit. Şi nu pentru că susţine miniştri care plătesc din banii statului campania electorală a fiicei lui, ci pentru că nu este de acord cu autonomia maghiarilor pe teritoriu românesc. Oricât de tare aş fi eu împotriva preşedintelui, pentru toată dezamăgirea pe care am avut-o în ultimii 5 ani din partea lui, nu pot să nu spun că acum sunt chiar mândră pentru ce a spus mulţimii maghiare. Ar fi putut să o facă într-un mod mai elegant, astfel încât să nu dezbine şi mai tare, dar, dat fiind stilul caracteristic...
Ce s-a întâmplat, puteţi citi în detaliu de aici, aş vrea numai să comentez un pic dorinţa oricărei minorităţi de a fi acceptată în masa majoritarilor.

***

Probabil că există pe lumea asta o sumedenie de grupuri care au diverse caracteristici ce-i deosebesc de restul. Că sunt ei majoritari într-un stat sau nu, depinde numai de istorie sau de diverse conjuncturi. Vorbim de musulmani, maghiari, Rromi, homosexuali, grupul consumatorilor de Cola, de vodka, de cultură etc. Evident, toţi au ceva aparte, care îi face să se deosebească de restul oamenilor. Mai ales nevoi. În primul rând, au nevoie de acceptare. Ceea ce eu, una pot oferi. Zau că pot fi tolerantă la orice fel de minoritate şi la orice fel de ciudăţenie. Îmi place diversitatea şi o pot accepta.
Ceea ce nu pot accepta totuşi este discriminarea "prea pozitivă" de care ar vrea ei să se bucure. Una e să doreşti să fii acceptat, susţinut, să beneficiezi de aceleaşi drepturi ca ale majorităţii, şi alta să vrei să îţi creezi propriile reguli la mine acasă.

***

O altă situaţie în care am avut aceleaşi sentimente a fost atunci când minoritarii religioşi vroiau să dea jos de pe pereţii sălilor de clasă icoanele. Gândeam atunci "Uite, eu mă bucur de vizita ta în casa mea, dar nu-mi zice tu unde să pun icoana!".
În ceea ce-i priveşte pe maghiari, aş vrea să întreb şi eu pe cei care le susţin cauza. "Câţi maghiari au luptat alături de Mihai Viteazu, Stefan cel Mare sau Mircea cel Bătrân pentru menţinerea independenţei şi pentru nepătarea demnităţii Ţărilor Româneşti?". Au fost români care s-au jertfit pentru credinţă creştină, pentru libertate . Voi unde eraţi?

***

Am citit de curând un discurs al premierului Australiei, Kevin Rudd, atunci când un grup de musulmani îşi cereau nişte "drepturi":
"IMIGRANTII SI NU AUSTRALIENII TREBUIE SA SE ADAPTEZE. Asta e, va convine sau nu. Sunt satul de ingrijorarea acestei natiuni in privinta ofensarii unor indivizi sau a culturii acestora. De la atacul terorist din Bali incoace suntem martorii unui val de patriotism venit din partea majoritatii australienilor.

Aceasta cultura s-a creat in peste doua secole de zbateri, incercari si victorii a milioane de barbati si femei in cautarea libertatii.

Vorbim mai cu seama ENGLEZA, nu spaniola, libaneza, araba, chineza, japoneza, rusa sau orice alta limba. In consecinta, daca doriti sa fiti parte a acestei societati, invatati limba!

Majoritatea australienilor cred in Dumnezeu. Asta nu e vreo aripa crestina de dreapta sau o presiune politica, ci un fapt, intrucat barbati si femei de credinta crestina, pe principii crestine, au fondat aceasta natiune, ceea ce este clar documentat. E cu siguranta adecvat a se afisa asta pe peretii scolilor noastre. Daca Dumnezeu este o ofensa pentru voi, va sugerez sa considerati o alta parte a lumii ca fiind casa voastra, intrucat Dumnezeu este parte a culturii noastre.

Vom accepta credintele voastre fara a va intreba de ce. Tot ce va cerem este sa o acceptati pe a noastra si sa traiti cu noi in armonie si bucurie pasnica.

Aceasta este PATRIA NOASTRA, PAMANTUL NOSTRU si STILUL NOSTRU DE VIATA si va vom permite orice oportunitate pentru a va bucura de toate acestea. Dar imediat ce incetati a va mai plange, vaita si ingrozi de Steagul nostru, de Onoarea noastra, de crezul nostru Crestin, de Stilul nostru de Viata, va recomand cu caldura sa profitati de o alta mare liberatate australiana, LIBERATATEA DE A PLECA.

Daca nu sunteti fericiti aici, atunci PLECATI. Nu v-am obligat noi sa veniti aici. Voi ati solicitat sa fiti aici.. Asadar, acceptati tara pe care VOI ati dorit-o".

NO COMMENT, că a zis totul.

***

În final, aş vrea să vă povestesc ce ne-a spus un profesor la un curs legat de cum acceptă majoritarii românii cultura unor minoritari. Există un principiu sociologic conform căruia, în timp, cultura majoritarilor reduce valorile minoritarilor, astfel încât aceştia se absorb în majoritate. Se pare că în facultaţile europene de sociologie, România este dată drept exemplu la acest capitol ca excepţie care confirmă regula în cazul manelelor. Manele despre care ştim cu toţi că-s valoarea culturală a Rromilor. Ei bine, ce se întâmplă cu manelele? Au fost ele reduse valoric în vreun fel? Nu! Ci au fost preluate de majoritate. Iar principiul sociologic este confirmat prin excepţie.
16 Responses
  1. Geocer Says:

    Foarte interesant si documentat articolul tau. Felicitari !
    Pana la urma, asta-i adevarul : sunt minoritati care ar dori sa fie considerate mai importante decat altele si chiar decat majoritarii.


  2. julie Says:

    si eu sunt de acord cu diversitatea, niciodata nu mi-am ales prietenii dupa asemenea criterii, dar ai foarte mare dreptate. Si Basescu nu o sa recunoasca niciodata cum e treaba de fapt cu Ridzi.Suntem in Romania.


  3. mihaela Says:

    Imi place blogul tau si iti multumesc ca ai ales sa citesti paginile mele.
    Consilierea asta psihopedagogica poate ajuta o adolescenta de 17 ani sa isi dea seama ce viitor profesional i s-ar potrivi?Am un caz "indecis" in familie.. .poate ne ajuti.


  4. flavius Says:

    servus...
    multumesc pentru cele spuse de premierul Australiei. Este atitudinea de care avem nevoie excluzind insa jocurile politicianiste, electorale...
    inspirate insemnari aici...:)
    toate cele bune!


  5. CORA Says:

    MIhaela, si mie mi-a placut blogul tau, mai ales povestile Scolii nr. 50 :) Da, consilierul are si asta in atributii, orientarea scolara si profesionala a elevilor. La liceul unde studiaza nu exista un consilier/psiholog/sociolog?


  6. CORA Says:

    Flavius, si mie mi s-a parut cat se poate de pertinent discursul lui Kevin Rodd. Te mai astept!


  7. Ana Thomas Says:

    Foarte interesant articolul tau!
    Nu am plecat de foarte mult timp din tara, insa de cand am facut-o m-am cam rupt de realitatea din Romania.Nu neg ca mai citesc cate o stire pe ici pe colo, insa ceea ce vor maghiarii este cel putin aberant!
    Avem , noi romanii, nevoie de o atitudine muuult mai demna in ceea ce priveste traditiile, cultura(vezi: manele versus folclor autentic )si mai ales, granitele micii noastre tarisoare!
    Seara placuta!
    Am citit cu mare interes !


  8. CORA Says:

    Tartoras, am noi suntem atat de cosmopoliti - mai ales "urbanii", ca uitam adesea de traditiile noastre. Tot timpul cred ca am fost cu ochii se copiem occidentul...
    Ma bucur ca-ti placu materialul! Te mai astept!


  9. Ana Thomas Says:

    Draga mea, problema este ca am copiat numai "relele" de la occidentali.Daca am fi imprumutat si perseverenta, dragul de munca si de lucru bine facut, sunt convinsa ca lucrurile ar fi stat altfel!
    Cat despre traditii...strainii sunt indragostiti de folclorul nostru, de portul traditional...noi de ce nu??
    Poate e doar o intrebare retorica...
    Revin cu mare drag...pe pagina ta!


  10. Paul Says:

    SUNT NEAMT, simt asta-n vene, insa INTOTDEAUNA, eu sau sora mea, am stiut ca Roamania este tara mea, a ta, a tuturor si ca autonomia ei nu se discuta, a fost obtinuta cu mult sange de inaintasii nostrii si pentru acest lucru ma mandresc ca am cetatenia romana, ca traiesc romaneste, ca sufar pentru si alaturi de acest neam. Vreau sa mor alaturi de cei ce mi-au fost mama, tata, mosi si stramosi de vita, ce au lasat picuri de sange pentru UNITATE si Independenta!
    Sora, a exclamat auzindu-l:"Uit tot, pentru acest lucru, il realeg...o merita!"


  11. CORA Says:

    Paul, sunt tare mandra de cei spui! Bravo!


  12. Paul Says:

    CORA draga, sunt revoltat cand i-am auzit huiduind articolele din Constitutia Romaniei pe care cu onor au aprobat-o si votat-o si ungurii.
    Multumesc frumoasa d-soara, este bine cand se mai gasesc suflete ce stiu sa aduca pe tapet credinta ca merita sa simtim pana in adancurile noastre ca Romania, trebuie sa ramana in granitele ei firesti ca Stat Unitar si Independent!!


  13. mama Says:

    Toata admiratia pentru modul in care gandesti, Paul!


  14. Vlad A. Says:

    Din pacate, faptul ca s-a dus in mojlocul maghiarilor sa vorbeasca de autonomie n-a fost decat o miscare inteligenta intr-o campanie deja inceputa. Chiar nu cred ca citarea cu pasiune a articolului din Constitutie venea dintr-un spirit patriotic proaspat descoperit de presedite, ci doar din nevoia acuta de a-si mai imbunatati imaginea, dupa tot scandalul de la MTS.


  15. Paul Says:

    sarut-mana mama!


  16. mama Says:

    Paul, asa ar trebui sa gandim toti cei care traim si muncim in tara asta!